Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Dle čeho volíš mezi veřejnou nebo soukromou?

Veř. je kvalitnější (25%)
 
Souk. je lehčí (10%)
 
Souk. je kvalitnější (15%)
 
Veř. je zdarma (37%)
 
Na souk. mě vezmou (12%)
 

Celkový počet odpovědí: 3174.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Trendy ve studiu na vysokých školách

Kategorie: Ostatní


Zobrazit reakce: od nejnovější - strom chronologicky

16.02.2011 22:26:17, Radek, zhlédnuto: 2684x, reakcí celkem: 5Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekV článku se potýkám s otázkou, jaké jsou v posledních letech trendy ve vysokoškolském studiu a jaké obory jsou progresivní, výdělečné, je vhodné je studovat. Část tohoto článku použilo Právo ve své příloze o Vysokých školách 13.1.2011.

Obecnými trendy je nárůst počtu uchazečů (i přesto že počet absolventů středních škol stagnuje, nebo neroste takovým tempem) a snaha řady studentů studovat kombinovanou či distanční formou – tj. např. při zaměstnání. Také řada státních úřadů zvýšila v posledních letech kvalifikační požadavky na své zaměstnance, kteří se tedy nově hlásí ke studiu. Tabulka přijatých do VŠ studia v několika posledních letech (zdroj ÚIV).

Vyplatí se studovat takové obory, ve kterých člověk najde uplatnění a práci i za 5 let, tedy po době, kterou studium trvá, protože při práci v oboru studia je zaměstnanec kvalifikovaný, a kvalifikace je základním předpokladem pro dobré finanční ohodnocení. Mezi dosud nevyčerpané obory patří informační technologie (sítě, programování, zabezpečovací systémy apod.) - mezinárodní firmy budují ve střední Evropě své zastoupení a hledají schopné mladé lidi. Češi jsou v některých oborech známí i ve světě. Např. kvalitní antivirové programy.

Moderní technologie a výzkum je další progresivní oblast – nadšenci mohou studovat nejmodernější nanotechnogie a vlákna (obory v Liberci) nebo třeba experimentovat s jadernou fúzí (Praha). Pokud v těchto oblastech dojde k nějakým významným objevům a patentům, bude to mimořádně lukrativní pro firmy jak v dopravě, tak v oblékání. V módě jsou i robotické technologie (slouží k automatizaci výroby-např. v automobilkách a jinde ve strojírenství, ale objevují se třeba i robotické vysavače které vysávají v pokoji samy a díky senzorům se vyhýbají překážkám).

Vyplatí se dělat, co moc lidí neumí. Máme rovněž špičková pracoviště na vývoj léků, farmacie (Hradec Králové) je jedinou Mgr. fakultou pro lékárníky. Finanční ohodnocení absolventů je poměrně vysoké.

Odvětví s omezeným vstupem (a tedy potenciálně vysokými výdělky) jsou např. soudní znalci, oceňovači podniků a majetku, notáři, advokáti, auditoři, daňoví poradci apod.

Vyplatí se studovat v oboru jenž uchazeče baví. Aby u studia vydržel, a vlastní zájem je hlavním motorem k tomu, být v něm opravdu dobrý. A když je někdo opravdu dobrý, je ceněn ať jde o jakýkoliv obor. Je lepší být dobrým chemikem než podprůměrným ekonomem.

Ekonomie a všechny její příbuzné odvětví byla v minulém desetiletí velmi progresivní, ekonomickou fakultu má téměř každé větší univerzitní město, je též řada soukromých škol v tomto oboru. Řeklo by se, ekonomů je již přespříliš, ale opět zde záleží na tom, kde se člověk uchytí – studium ekonomických oborů dává široký základ pro možné uplatnění. Pro práci v jednotlivých oborech je nutné se dále specializovat.

Škola není všechno.. Zeptal jsem se kolegů po práci, abych se inspiroval, která vysoká škola je nejlepší, kterou doporučují.. Někdo zarytě mlčel, jen jedna kolegyně na tuto těžkou a subjektivní otázku suverénně zareagovala: škola života. Škola je tedy základ, který je třeba dále rozvíjet, a přimíchat k ní osobní snahu, píli, invenci a možná i šarm.

Dobře placené jsou kreativní pozice (s vysokou myšlenkovou přidanou hodnotou) v marketingu, na to je dobré navázat počítačovou grafiku a design, příp. tvorbu webových stránek a prezentací. Vysoké výdělky mívají obchodní zástupci obecně (mají ve výdělku motivační složku za uskutečněné obchody) - i to je ovšem umění, ke kterému se nehodí každý.

Studium jazyků. S naším vstupem do EU a s příchodem mnoha mezinárodních společností za levnější pracovní silou do ČR jsou jazyky stále důležitější. Téměř všichni dnešní mladí lidé po střední škole umějí minimálně jeden světový jazyk na střední úrovni (jsou schopni se domluvit v obecné rovině a např. poradit cizinci cestu, pobavit se jednoduchým způsobem o názorech na nějakou věc). Ale je třeba si uvědomit, že samotný jazyk nestačí – pokud tedy nejde přímo o tlumočení či překladatelství. Je nutné to zkombinovat se získáním dalších znalostí a schopností , o které budou cizí společnosti stát. Poměrně vhodné se tedy zdají být obory kombinující např. angličtinu (resp. němčinu) a ekonomii, angličtinu a cestovní ruch apod. Opět zde platí, že čím méně lidí to umí, tím lepší ohodnocení, je tedy dobré připomenout světové jazyky Francouzštinu, Španělštinu, opět se v obchodním světě vracející Ruštinu. Specialitou jsou méně obvyklé jazyky typu skandinávských nebo východoasijských.

Z výše popisovaných oblastí je vidět, že jde většinou o služby . Takový je dlouhodobý trend – sféra služeb se rozvíjí rychleji než výrobní. Je ale třeba říct, že stále budou potřeba lidé s technickým vzděláním, kteří umějí počítat, kteří dokáží stavět silnice a mosty, domy které jsou zajímavé, ale přesto mají dobrou statiku (strojírenství, stavebnictví).

V posledních letech jsme svědky trendu humanitních studií , na psychologii či právech je 10x více uchazečů než přijatých, zatímco na technických a matematických oborech vypisují druhá kola přijímacích řízení, na některé fakulty (jaderná ČVUT, strojní v Liberci) přijímají bez přijímaček, jinde na užitečné obory spojující informatiku s ekonomií ( např. informatika na VŠE) stačí k přijetí relativně nízký počet bodů. Na Matfyzu vypisují zajímavé obory finanční matematika, pojistná matematika, které jsou vhodné pro důležité matematické pozice v bankovnictví a pojišťovnictví (prezenční i kombinované studium).

Ve výčtu zajímavých oborů by se dalo pokračovat, a jejich výběr může být subjektivní, zanechám tedy toho.

Neboj se jít studovat. Neboj se svých nápadů a snů. Studium VŠ ti někdy dokáže předložit oblasti, které tě zaujmou, a ani jsi o nich nevěděl(a) (někdy je zase předloží středoškolákovi samotný život, a tak se rozhodne jít studovat zajímavý VŠ obor později). V navazujícím magisterském studiu se můžeš hlouběji specializovat, a také získat i další kvalifikace než jen hlavní obor (v několika posledních letech - viz tabulka v úvodu - ubylo výrazně pětiletých oborů , místo toho přicházejí bakalářské, navazující magisterské, které umožňují větší variabilitu studia).

-- Dobrý výběr oboru ti přeje Vejška.cz ;) --

Email: radek.lexavejskacz
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (22.02.2011 22:11:14, brum) to je vskutku "odborný" článek. Farmacie není v Čr jenom v Hradci, ale taky v Brně... reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (22.02.2011 23:37:35, Radek) Vskutku, farmacie je i na VFU (Veterinární a farmaceutická univerzita) Brno, a Vojenská farmacie je i na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity Obrany (Hradec Králové). Tímto se omlouvám za nepřesnost.. nic to nemění na smyslu uvedení tohoto příkladu a na faktu že tento obor se vyskytuje řídce a je dobře hodnocen zaměstnavateli. Budu rád za další konstruktivní kritiku, náměty a diskusi, nedělám si patent na rozum, to vůbec, psaní takových článků je dost nevděčné, protože se skoro vždycky najde někdo nebo něco na co člověk zapomene nebo to prostě neví. Snažil jsem se upozornit na některé obory, aspekty při výběru, a trendy a uvést příklady. Rádi přijmeme i vaše originální články, pokud budete chtít nějaké napsat.;) reagovat zde
      Email: radek.lexavejskacz
      • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (26.02.2011 16:19:30, brum) v pořádku, nic se něděje, jen mě to mírně vytočilo, špatný den a tak. je milé, že dokážete přiznat omyl a přji hezký den reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (18.08.2013 23:32:49, Soudní znalec) Soudní znalectví není vysokoškolský obor. Soudním znalcem se člověk stane tak, že splňuje regule toho kterého oboru s případné další omezení vstupu a požádá o zařazení mezi znalce. Další dosti hrubá neznalost, což spolu s výše odkazovanou chybou s farmacií poukazuje, na to, že článek byl do značné míry vycucán z prstu. A asi dosti špatně, protože již v roce 2011 byly rozdíly v uplatnitelnosti absolventů ekonomických oborů podle absolvované školy poměrně dramatické. reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (19.08.2013 12:46:42, Radek) Omlouvám se pokud to vyznělo, že je to nabízený vysokoškolský obor, jen jsem poukazoval na to, že jde o odvětví s omezeným vstupem.. Právě to že je tam omezený vstup znamená, že na to jen škola nestačí.. A jestli se chcete točit na tom, že farmacie není na jedné škole ale na 2-3, tak prosím S13. Každopádně opět opakuji, že si nedělám patent na rozum ani na všeználka, a budu rád za další podnětné názory a tipy. Děkuji reagovat zde
      Email: radek.lexavejskacz

Podobné příspěvky:
  1. iPodnikatel.cz – tvůj pomocník při studiu a budování kariéry - Ostatní
  2. Dálkové placené studium na veřejných vysokých školách v dalším vzdělávání - Informace o studiu
  3. Unilever spustil soutěž pro studenty/-ky českých vysokých škol - Zajímavosti
  4. Dny otevřených dveří na ČZU: laboratoře, formule, simulátor harvestoru a diskuse o studiu - Česká zemědělská univerzita v Praze
  5. Změna systému výuky managementu na vysokých školách - Rašínova vysoká škola, s.r.o.

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.