Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Pracuješ při studiu?

Částečně (34%)
 
Na plný úvazek (35%)
 
Nepracuji (30%)
 

Celkový počet odpovědí: 3130.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

„LÁSKA, SEX A NĚŽNOSTI V ŘÍŠI ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN“

Kategorie: Zajímavosti


09.05.2013 21:02:19, Josef Beránek, zhlédnuto: 371x, reakcí celkem: 0Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekNa ČZU proběhlo národní kolo Biologické olympiády s tématem „LÁSKA, SEX A NĚŽNOSTI V ŘÍŠI ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN“. Slavnostního předávání cen 25. dubna se zúčastnili představitelé několika univerzit, ministerstev a také jeden z prvních účastníků, odborný garant olympiády a zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů Evropské komise doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D.

Jaké bylo vaše první setkání s Biologickou olympiádou?
Když mi bylo asi jedenáct let, hned z kraje září mi učitelka přírodopisu řekla, budeš dělat biologickou olympiádu! Netušil jsem, o co jde, ale protože v té době se s učiteli nediskutovalo, tak jsem se přihlásil. Bylo už po létě a musel jsem hbitě vymyslet téma. Jediné, co mě napadlo, byla analýza společenstva rostlin a živočichů nějakého malého mokřadu. Tenkrát ještě něco jako ekosystémový přístup neexistovalo, studenti se věnovali většinou pozorování určitého druhu, a díky tomu ta práce byla neobvyklá.

A jak jste se tehdy umístil?
Vyhrál jsem národní kolo, myslím, že za to vděčím právě tomu nečekanému přístupu. Pamatuji se na to dobře, protože potom jsem dostal ještě cenu Akademie věd za první ekosystémovou práci. A to mě nakoplo natolik, že jsem se pak automaticky účastnil olympiády každý rok. Ještě několikrát jsem vyhrál a moc se mi to později hodilo.
V socialistickém Československu nebylo pro děti z rodin, které nebyly úplně konformní s režimem, snadné dostat se na vysokou školu. Ale už tehdy platilo, že vítěz olympiády může jít na vysokou školu bez přijímaček. Takže olympiáda velmi silně ovlivnila můj život. Bez ní bych těžko vystudoval vysněnou školu – Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity.

Během slavnostního předávání cen jste řekl, že význam olympiády vidíte právě v motivaci k mnohdy k celoživotnímu zájmu o přírodu, o životní prostředí …
…přesně tak, je to motivace k hlubšímu zájmu o ten, který obor. To je cenné samo o sobě, bez ohledu zda jde o matematiku či biologii, u ní ale vstupuje do hry kontakt s přírodou. Zní to banálně, ale tu hlubší vazbu k přírodě, kterou člověk získá během základní a střední školy si uchová na celý život.

O potřebě porozumění přírodě a vztahu k ní hovořili během slavnostního večera všichni řečníci včetně náměstka ministra životního prostředí Ing. Tomáše Tesaře, který hovořil o postmateriálních hodnotách, vy jste snad trochu nečekaně hovořil o pokoře, proč tyto důrazy na Biologické olympiádě?
Trochu v nadsázce jsem říkal, že roztoči, kytky ani zvířata nepodvádějí… V přírodě můžeme sledovat a studovat, jak věci doopravdy jsou. Dějiny vědy ukazují, že zdaleka ne všechno jsme se již od přírody naučili a s pokorou ke „knize přírody“ se toho naučíme ještě mnohem víc ku propěchu společnosti i přírody. Vyžaduje to ovšem změnit náš technicistní a uspěchaný přístup. Je úžasné vidět, jak mladé lidi biologie a příroda baví!

Pane docente, máte vedle povinností v Evropské komisi ještě možnost učit?
Snažím se najít si trochu času, působím na univerzitě v Antwerpách a také v Praze na Přírodovědecké fakultě a také učím v jednom kurzu na FŽP ČZU, a to metody výzkumu ekosystémů. Fakulta životního prostředí je cenná právě horizontálním, širokým pohledem. Je velmi důležité dívat se na svět jak analyticky, tak synteticky.

Kdo letos zvítězil?
Ústřední kolo 47. Ročníku Biologické olympiády proběhlo 22.–26. 4. na České zemědělské univerzitě v Praze. Na základě výsledků krajských kol BiO kategorie A se do něj nominovalo 36 soutěžících z celé České republiky. Absolutním vítězem se stala Magdalena Holcová (Gymnázium Botičská, Praha), následovaná Danielem Bohutínským (Gymnázium, Dvůr Králové nad Labem) a Quang Hiep Bui (Gymnázium Cheb).
Soutěž zahrnovala:
• Test všeobecných biologických vědomostí (47 otázek ze všech oblastí biologie),
• Určování přírodnin (20 objektů zoologických, 19 objektů botanických a 11 objektů v rámci speciální části (např. mikroskopické preparáty)
• Praktické a laboratorní úlohy - zaměřené na roli pylu v nepohlavním rozmnožování, na různé aspekty rozmnožování a souvisejícího chování živočichů a rostlin, na zkoumání přenosu DNA pomocí přirozené transformace u půdní bakterie Bacillus subtilis
• Terénní úlohu s názvem Jak číst středočeskou krajinu, která proběhla v lokalitách přírodní památky Housle a přírodní památky Dolní Šárka.
Absolutní vítěz se stane členem národního reprezentačního týmu pro Mezinárodní biologickou olympiádu, jejíž 24. ročník organizuje Švýcarsko v červenci 2013 v Bernu www.ibo2013.org.
Spoluorganizátorem akce je Fakulta lesnická a dřevařská a Fakulta životního prostředí ČZU ve spolupráci s partnery soutěže.

Email: beranekrektoratczucz

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.