Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Dle čeho volíš mezi veřejnou nebo soukromou?

Veř. je kvalitnější (25%)
 
Souk. je lehčí (10%)
 
Souk. je kvalitnější (15%)
 
Veř. je zdarma (36%)
 
Na souk. mě vezmou (12%)
 

Celkový počet odpovědí: 3177.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Studují na ČZU „bez přijímaček“

Kategorie: Česká zemědělská univerzita v Praze


19.03.2014 19:24:50, Josef Beránek, zhlédnuto: 1575x, reakcí celkem: 0Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekDesítka studentů využila v tomto akademickém roce možnost zapsat se ke studiu na České zemědělské univerzitě v Praze bez přijímací zkoušky díky tomu, že se úspěšně umístili v předmětových soutěžích, středoškolské odborné činnosti a podobně. Několika z nich jsme se zeptali, jak se jim na ČZU líbí.

Co jste chtěli na konci střední školy studovat?
Klára Petráčková: Mě bavily hodně cizí jazyky, které jsem se také přímo po střední vydala studovat na UK. Po prvním semestru mi ale začala scházet trocha té matematické exaktnosti, takže jsem se rozhodla, přidat si ještě ekonomický obor.
Eliška Jiřišťová: Přihlásila jsem se původně na obor Aplikovaná ekologie. Absolvovala jsme Střední lesnickou školu, obor přírodovědné lyceum se zaměřením na ekologii a v tom jsem chtěla pokračovat. Ale nakonec všechno dopadlo jinak a dnes studuji obor Podnikání ve dřevozpracujícím a nábytkářském průmyslu na FLD.
Jakub Feranec: Já jsem se také hlásil na Fakultu životního prostředí, kde studuji obor Územní plánování. Úplně původně jsem chtěl studovat fotografii, ale na UMPRUM jsem se nedostal a hledal jsem něco jiného, co by mne bavilo.
Jiří Vaníček: Mne vždycky zajímala příroda, les, a proto jsem se přihlásil na obor Lesnictví na FLD. Zároveň se věnuji sólovému opernímu zpěvu. Doufám, že budu mít čas se věnovat obojímu a případně se připravit i na přijímačky na konzervatoř či Akademii muzických umění.

Co vás přivedlo k myšlence podat přihlášku právě na ČZU?
Klára Petráčková: Logicky jsem hledala něco v Praze, jelikož už jsem zde měla „rozstudováno“, a ČZU byla nakonec jediná nesoukromá vysoká škola, která nabízela kombinované studium ekonomie.
Jiří Vaníček: Přiznám se, že se mi líbila myšlenka přijetí bez přijímacích zkoušek, tedy jistota, že se dostanu na obor, který mne zajímá, a pak rozhodlo i to, že bydlím nedaleko Prahy a dostanu se snadno do školy. Od střední školy mne zajímala botanika a dendrologie.
Jakub Feranec: I když jsem ze Vsetína, hledal jsem vysokou školu v Praze, i s ohledem na fotografování.
Eliška Jiřišťová: O ČZU jsem se dozvěděla díky absolventům naší střední školy, kteří tady studují – především na lesárně. Druhým impulsem pro mne bylo, když jsme se zapojila do Středoškolské odborné činnosti a náš profesor nám opakoval, ať se snažíme, že se nám to bude hodit. Pozorování a mapování chřástala polního

Kdy jsme se dozvěděla, že byste dokonce mohla jít studovat obor, který chcete, bez přijímaček?
Eliška Jiřišťová: To nám řekl až v krajském kole, bylo to milé překvapení.
Jakub Feranec: Já jsem se rád podílel na různých projektech, dostal jsem se díky nim i do zahraničí. Středoškolská odborná činnost byla jedním z nich. To třetí místo v krajském kole SOČ jsem získal v oboru fyzika za model fotoaparátu, který jsem vytvořil. O možnosti prominutí přijímací zkoušky jsem se dozvěděl, až když jsem hledal vysokou školu, která by mne bavila. Samozřejmě mne to potěšilo!
Klára Petráčková: Celkem náhodně jsem se k této informaci doklikala na stránkách školy a samozřejmě jsem to s radostí uvítala!

Potěšilo vás to, nebo by se dalo říci, že to hrálo rozhodující roli při výběru vysoké školy?
Jakub Feranec: Určitě to hrálo svoji roli.
Eliška Jiřišťová: Pro mne to bylo důležité, chtěla jsem jít na obor, kam se hlásilo 250 lidí a brali 40.
Klára Petráčková: V době, kdy jsem se o této možnosti dozvěděla, už jsem měla školu vybranou a dokonce i podanou přihlášku, takže to byl jen velmi příjemný bonus.

Jak se vám líbí obory, které jste si vybrali, nakolik splnily vaše očekávání?
Klára Petráčková: Já jsem spokojená a byla jsem sama sebou překvapená, jak mě bavily i předměty, které s ekonomií zrovna nesouvisejí – například zemědělské systémy, vlastně to bylo hrozně fajn, naučit se zase jednou poznávačku plevelů!
Eliška Jiřišťová: Poznávačky z botaniky byly fajn. Mně se moc líbilo studium ekologie, ale byla tam těžká chemie. Ale nakonec jsem viděla, že plány musím změnit a vrátila jsme se k zaměření, kam mně nasměrovala střední škola. První semestr na FLD mne bavil, teď nás čeká bankovnictví, právo, uvidím, jak to bude náročné.
Jiří Vaníček: V prvním semestru jsme měli jen čtyři hlavní předměty. Řekl bych, že byl až na matematiku, to bylo docela nenáročné. Stačí se jen podívat, kolik se toho na nás valí v druhém semestru! Nejvíc mne zaujala anatomie a fyziologie rostlin. Kdyby mně nevyšla umělecká dráha, určitě bych se chtěl věnovat výzkumu v této oblasti…
Jakub Feranec: Územní plánování zatím zvládám úspěšně, jediné, co jsem se musel víc učit, byla matematika. Rád bych dodal, že se mina zemědělce líbí kolektiv lidí, prostředí. Univerzita je sice vzdálená od centra Prahy, ale tady si můžete, když je hezké počasí, lehnout na trávu, to si před vchodem Karlovy univerzity dovolit nemůžete.

Posunuli jsme s k atmosféře školy, jak se Vám ostatním na ČZU líbí?
Eliška Jiřišťová: Léto je tady nádherné, je prima učit se venku na sluníčku, zaběhat si tady, zasportovat přímo v areálu. Mně se tady fakt líbí.
Jiří Vaníček: Prostředí je skvělé, nejen park mezi budovami, ale třeba i moderní budova Fakulty životního prostředí je velmi příjemná.
Klára Petráčková: No areál je super, o takovém množství zeleně a klidu si můžeme nechat jinde jenom zdát!

Máte za sebou první semestr. Jak to dopadlo?
Jiří Vaníček: Řekl bych průměrně, podařilo se mi všechny čtyři zkoušky udělat během jednoho týdne.
Jakub Feranec: Dělal jsem zkoušky tři týdny, přimíchala se mi do toho ještě jedna zakázka na focení, ale obojí dopadlo dobře.
Eliška Jiřišťová: Ano, dopadlo to dobře, i když se budu muset zaměřit víc na matematiku.
Klára Petráčková: Nad očekávání dobře, hlavně jsem byla ráda, že se mi podařilo zkombinovat termíny zkoušek na ČZU a na UK. Zatím se mi daří zvládat obě školy, snad to tak bude pokračovat.

Je možné zvládnout dva obory, a dokonce hodně vzdálené zároveň?

Jakub Feranec: Zatím směřuji i k módě a fotografování. Je pravda, že to mám dobře rozjeté. Fotím krajiny, módu, i vybrané akce jako ples v opeře. Zatím zvládám obojí a jsem rád, že se to daří. I když musím přiznat, že už nezbývá moc času na zábavu.
Jiří Vaníček: Vidím, že zatím se dá zvládat obojí, ale jednou se budu muset rozhodnout, vybrat si, co mně víc naplňuje a kde se mi daří. Obojí dělat dlouhou dobu naráz nepůjde.
Eliška Jiřišťová: Já se budu soustředit na obor, který studuji, ale životnímu prostředí se budu věnovat ve volném čase. Koneckonců bydlím na kraji obce. Táta je chovatel. Za plotem máme pole, za nímž je vidět les. K přírodě mám blízko.


Stipendium pro talentované studenty

ČZU přijímá nadané a motivované uchazeče o studium bez přijímací zkoušky s možností získat stipendium až 5 000 Kč měsíčně po celý první ročník. Tyto výhody poskytuje bez rozdílu všem, kteří se umístili na předních místech v předmětových soutěžích, jako jsou matematická, fyzikální či biologická olympiáda, středoškolská odborná činnost a další odborné soutěže garantované MŠMT.

Email: beranekrektoratczucz

Podobné příspěvky:
  1. Na Slezské univerzitě studují da Vinciho děti - Slezská univerzita v Opavě
  2. Termíny druhých kol přijímaček na VŠ - Přijímací zkoušky

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.