Informace o studijních oborech


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 30.01.2014 20:44:47, Terez, zhlédnuto: 397x, reakcí celkem: 3Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekDobrý podvečer,
přemýšlím o podání přihlášky na Veterinární a farmaceutickou univerzitu, proto si pročítám informace pro uchazeče o studium na stránkách školy http://www.vfu.cz/index.html.

Nikde jsem ale nenašla nějaké podrobnější informace o jednotlivých studijních oborech, které lze na jednotlivých fakultách studovat. Zajímaly by mě i samotné předměty, které budou náplní studia.

Nemohli byste mi někdo poradit, kde bych tyto informace našla? Popřípadě bych byla také vděčná za nějaké doporučení,na jaký obor se dát.

Možná jsem to na daných stránkách přehlédla, ale za zeptání nic nedám :)

Děkuji



  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (30.01.2014 21:27:03, Inkvizitor) Tak nejprve obecně - bakalářské obory jsou zcela nekoncepční hovadiny, produkují nepotřebné a nezaměstnatelné absolventy. Jejich studium je tedy něco, do čeho by se soudný člověk pouštět neměl.

    FaF - program farmacie je imho jasný. Prostě lékárník se vším, co k tomu patří - tedy poměrně velký záhul v chemii.

    FVL - studium (MVDr.) bylo původně zaměřeno především na léčebnou péči, tedy na vlastní veterinární medicínu. Nyní se fakulta směřuje spíše směrem k péči o malá zvířata. Studium je tedy klinické a do značné míry je analogií humánní medicíny. Protože je toto studium "žádanější", řada studentů této fakulty se pokládá za "elitu". A to i navzdory tomu, že je trh práce přesycen a FVL patří mezi fakulty produkující nejvíce nezaměstnaných nebo prakticky za minimální mzdu zaměstnaných absolventů.

    FVHE - studium (MVDr.) bylo původně zaměřeno především na preventivní a legislativní část profese veterinárních lékařů, tedy především kontrola a dozor v prvovýrobě a při zpracování potravin živočišného původu, proto se studentům říká "paštikáři" (vesměs s despektem). Nyní by mělo být studium zaměřeno více na medicínu velkých, tedy hospodářských, zvířat. První fáze studia (1.-3.) ročník je prakticky stejná jako na FVL (anatomie, histologie, biochemie, zoologie, genetika, imunologie, fyziologie, patofyziologie, patologie,...), ovšem klinické předměty jsou zejména u hospodářsky bezvýznamných zvířat redukovány a místo nich je vyučována řada potravinářských a hygienických předmětů. Studium je mnohem více laboratorní a méně klinické. Uplatnění je také problematické, protože je cílené především na hygienickou službu, kde jsou víceméně stop stavy a kam se houfně hlásí i nezaměstnaní absolventi FVL.

    A to nejlepší na konec. VFU je mimořádně špatná univerzita, boj o koryta vedl k tomu, že řada kvalitních vědců a pedagogů byla vyštvána (na zemědělky, na VÚVeL, do soukromé praxe...) a řada dalších je držena mimo vliv na chod univerzity (Klimeš a Literák za všechny). Možná jsi postřehla nedávnou "Pavlatovu plagiátorskou aféru" na VFU (2009). Jednalo se jen o záminku, která umožnila neschopným wohnoutům v čele s Illkem sesadit několik kvalitních profesorů a získat "moc". Obvinění se ukázalo falešným, ale posty už obsadila vhodná banda.. Jen jako mimořádně nechutnou podrobnost uvedu to, že nedávno publikoval Illek přehledový článek, ve kterém pouze s drobnými změnami za své vydává rozsáhlé pasáže textu z Pavlatových skript.

    Tedy obecně, studovat veterínu není dobrý nápad, na trhu je přebytek veterinářů. A pokud bys stejně chtěla studovat, tak se snaž vylepšit němčinu a pokus se vystudovat v Německu nebo v Rakousku.

    reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (30.01.2014 22:01:30, Terez) Děkuji za info. Veterinu beru jako jednu možnost. Nejsem právě o ní přesvědčená.
      Mám celkem přírodovědné/technické zaměření. Co bych tedy podle Vás měla studovat? reagovat zde
      • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (30.01.2014 23:57:43, Inkvizitor) To je skutečně otázka, záleží na schopnostech, na zázemí a v neposlední řadě i na vlastním nasazení a na představě o budoucím povolání. Nabízí se například obory jako biomedicínské inženýrství, bioinformatika, biofyzika, agronomie, zootechnika nebo třeba humánní medicína. U zemědělských oborů bude nejspíš problém se uplatnit, protože je zemědělství, bohužel, také v útlumu. U biomedicínského inženýrství je zase problém, který obor si vybrat, protože zatím se studijní plány vyvíjejí a představy fakultních hlavounů nejsou vždy zcela v souladu s potřebami praxe. Navíc ani možnost uplatnění není zrovna růžová. Co se týče bioinformatiky (nebo třeba matematické biologie, i když ten obor zatím není příliš domyšlený), tak to je studium zaměřené vyloženě na vědu, pokud nechceš dělat ve vědě, tak nemá moc cenu. Totéž se týká biofyziky, kde jde navíc snadno šlápnout vedle, protože biofyzika v Brně a Ostravě je při nejlepší vůli třetí liga a v Olomouci se studenti dle mého nezdravě brzy úzce specializují.

        Například já kdybych byl maturant a měl poněkud bohatší rodiče, nejspíš bych začal, protože mám také současně technické i přírodovědné sklony, souběžně studovat antropologii a elektrotechniku. Místo toho jsem vystudoval medicínu, PhD si dodělávám na napůl technickém téma a od příštího roku chci začít, i když pracuji jako lékař, kombinovaně studovat na elektrotechnické fakultě (vzhledem ke svým pokusům o vědu bych preferoval matematiku, ale bohužel kombinované studium matematiky je v ČR celkem iluze, FernUni je z ruky a The Open je příliš drahá). reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. Vyběr VŠ, informace o studiu - Výběr vysoké školy
  2. informace o studiu - Univerzita Palackého v Olomouci
  3. informace o psychologie - Ostatní
  4. Test obecných studijních předpokladů od Scio, nebo od Univerzity? - Masarykova univerzita
  5. Informace o oboru: Manažerská studia - řízení lidských zdrojů - Univerzita Jana Amose Komenského, s.r.o.
  6. Jedna bakalářka na dvou oborech - Informace o studiu
  7. Prosím o informace o Vysoké škole Veřejné správy - Ostatní
  8. Ošetřovatelská péče v interních oborech - kombinovaně - Univerzita Palackého v Olomouci
  9. Porodní asistentka LF MUNI- informace, náročnost. - Masarykova univerzita
  10. Všeobecné informace - Ostatní

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.