Předpoklady pro studium IT/Další škola


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 01.02.2014 20:18:32, Jakub, zhlédnuto: 541x, reakcí celkem: 1Reagovat na příspěvek
Zdravím,

řeším jeden nelehký problém a rád bych, pokud by někdo mohl pomoct zkušeností, radou, tipem.

Studuji vysokou školu (obor historie) a do půl roku budu státnicovat. Nemám ale moc zájem pokračovat na magisterské studium, protože uplatnění je mizivé a kromě učení na škole, nebo výzkumu (to je naprosto minimální šance) moc možností nemám.

Proto jsem se dal do uvažování, kam na jinou školu. Ve všech možných i nemožných úvahách mi přišla na mysl jednou i informatika. Už na střední do nás častokrát různí poradci a učitelé hučeli, ať si vybereme perspektivní obor s dobrým platovým ohodnocením a stálou potřebou nových zaměstnanců. A já to vidím teď opět před sebou, jenom v trochu jiných barvách.

Na střední (osmileté gymnázium) jsem byl ještě naivka a vybrat si nějaký praktický obor mě nenapadlo. Navíc jsem do toho měl ještě jiné starosti, ale to není podstatné. V tuhle chvíli zcela vážně a s vědomím skoro všech následků (na něco se zapomene vždycky) přemýšlím na dalším studiem.

Docela dost informací jsem už získal od kolegů ze školy, kteří mají za sebou průmyslovku, nebo je IT jejich koníček, taky něco od vysokoškoláků. Našel jsem si informace a studijní materiály ze středních průmyslových škol a celkem jsem to chápal. No a na gymnáziu jsem nikdy neměl z matematiky hůř jak dvojky, plus prošel jsem si nějakým základem IT, který jsme tam měli (HW,SW, základy programování). IQ mám nadprůměrné, ale to mi asi moc nepomůže (z hecu jsem před rokem šel na jeden IQ test Mensy ČR). Koukal jsem i na nějaké materiály z VŠ a je mi jasné, že je to už trochu jiná liga (v porovnání např. s průmyslovkou).

Proto se ptám, studentů, absolventů a nebo jenom IT nadšenců, jestli má člověk jako já nějakou šanci se dostat a hlavně přežít na VŠ obor informatika? Nedělám si iluze a je mi jasné, že to bude docela očistec a budu se muset učit denně. Stejně tak budu muset nějak do sebe dostat aspoň základy toho, co umí aspoň studenti z průmyslovek, oprášit celou matematiku a začít s nějakým programovacím jazykem. Ale motivace je velká a schopnosti by snad na to stačili. Stejně tak si nedělám iluze, že budu najednou nějak neskutečně žádaný. Škola není všechno a když to aspoň trochu půjde, tak budu klidně dělat i za "děkuju", abych se něco dalšího naučil v praxi. A určitě nebudu žádný skvělý "ajťák". Znám lidi, kteří programují cca od 12 - 13 let a nemyslím si, že bych se s nimi mohl nějak měřit. Pokud ze mě bude jenom nějaký "šedý průměr", tak ať. Pořád být lepší šedý průměr v tomhle oboru, než šedý průměr v Tescu za pokladnou (reálná možnost i pro magistra v mém současném oboru).

Co myslíte Vy? Beru jakékoliv konstruktivní reakce. Kecy typu "nevíš, co chceš" si nechte. Možná jsem se nerozhodl nejlépe, ale doposud jsem se neflákal a nemám to v plánu ani teď. A lepší něco udělat pozdě, nežli později.

Pokud je to trošku román, omlouvám se, ale mám za to, že je lepší toho říct víc v příspěvku, než to pak roztahané řešit v reakcích pod ním.

Pro dokreslení:
hodlám jít znovu na bakaláře. Je mi jasné, že magisterské studium v informatice bych určitě neměl. Přemýšlel jsem zatím hlavně o školách v Brně a Olomouci. Zatím jsem ale žádnou přímo nevybral.

Email: popek.popseznamcz
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (20.02.2014 22:29:06, Václav Sobotka)
    Ahoj Jakube,
    jsme tak trochu na opačných stranách barikády já si zase hodlám rozšiřovat obzory směrem k Filozofické fakultě.

    Osobně mám za sebou průmyslovku se zaměřením na programování a nějaký ten základní slaboproud. Tento rok budu státnicovat na FIM UHK z Aplikované Informatiky. Programování je tak ten směr v IT, který je pro mne osobně zajímavý, proto vše co píšu ber s ohledem právě k tomuto vymezení.

    Podle nejlepšího vědomí a svědomí - kdyby mi toto někdo řekl dříve, platil bych zlatem! - ti říkám, že titul je pro programátora bezpředmětný. Samozřejmě je výhodou, ale ne podmínkou. Moje zkušenost se školou je taková, že ti dá takový ten LEHKÝ základ, abys věděl co existuje za nástroje, terminologii...a starej se. Při studiu si HNED najdi práci v oboru, je spousta firem, které si tě zaučí (za lehký peníz, ale ta zkušenost je cenná víc než samotný titul). Je potřeba abys byl ochotný věnovat spoustu času samostudiu technologiím. Případně naše škola nabízí výběrové projekty, ale i na ty je většinou potřeba nějaký základ. To jen tak okrajově, ale to už ti nejspíš kamarádi řekli. Jen si to neodpustím je to z mého pohledu dost důležité.

    A k tvé otázce konkrétně...ano, samozřejmě že máš šanci! IT je velice přístupný obor. Pokud jsi shlédnul pár řádků zdrojového kódu a nebyl jsi z toho na větvi, určitě v IT máš šanci. Lidí co studují programování a IT obecně je hafo, ale také velká část z nich je v praxi naprosto nepoužitelná, protože jim to nic neříká, nebaví je to. Dal bych si akorát pozor na matematiku, která bývá tím nejtěžším s čím se na IT škole setkáš. Ale pokud zvládáš matiku, programování s ní jde tak nějak ruku v ruce :) principiálně jsou na stejné vlně, abych tak řekl. Pro obojí potřebuješ určitou míru abstrakce a s tím mají někteří dost problémů. Jinak jediné co potřebuješ je opravdu chtít se to naučit a najít si v tom zálibu, pak to jde samo :)

    Pokud máš zájem, doporučil bych ti:
    www.codeacademy.org - pro základy v nějkolika programovacích/skriptovacích jazycích v přístupné formě pro úplné laiky
    www.algoritmy.net - pro takové základní povědomí o tom, jak jsem tu abstrakci myslel a jakým způsobem se budeš muset "naučit myslet", algoritmy a návrhové vzory jsou takové stavební kameny každé aplikace a předností dobrého programátora (ani ne je umět, ale vědět kde je najít a umět je použít)

    V případě jakýchkoliv otázek mne neváhej kontaktovat, s radostí zodpovím cokoliv co budu moct :) Neboj se a jdi do toho! reagovat zde
    Email: sobotka.vaclavgmailcom

Podobné příspěvky:
  1. FIT/FEL + další / fyzika - ale hlavně jaký program? - Výběr vysoké školy
  2. Šance na přijetí na VŠCHT + další tipy - Výběr vysoké školy
  3. Vysoká škola pro specifikovaného člověka - Výběr vysoké školy
  4. Poplatky za studium další VŠ - Ostatní
  5. Nejkvalitnější ekonomická škola v ČR aneb IES vs VŠE vs MUNI vs PEF - Výběr vysoké školy
  6. Vysoká škola - technický směr výběr - Výběr vysoké školy
  7. škola a placení - Ostatní
  8. Vysoká škola Karla Engliše- náročnost, atp. - Vysoká škola Karla Engliše, a.s.
  9. Ekonomická škola - Výběr vysoké školy
  10. Vysoká škola bez přijímaček - Výběr vysoké školy

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.