Matfyz: Finanční matematika vs Obecná matematika


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 27.11.2015 19:49:13, Natálie, zhlédnuto: 3619x, reakcí celkem: 6Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekZdravím,
právě jsem v maturitním ročníku osmiletého gymnázia a vzhledem k tomu, že mě velmi baví matematika, bych ráda dále na vysoké škole, konkrétně na MFF, studovala finanční matematiku. Nejprve jsem zvažovala obor Finanční matematika, ale pak jsem se dozvěděla, že je to "jen" bakalářský obor, resp. že se předpokládá, že po ukončení už nebudete dál studovat. Což mi přijde škoda, protože bych ráda studovala aspoň na toho magistra. Jenomže to bych si pak musela zvolit obor Obecná matematika a z toho mám právě trochu strach. Je tu někdo, kdo s tím má zkušenosti? Zajímalo by mě, o jak moc je Obecná matematika těžší než ta finanční... Popřípadě, nevíte, jestli se dá přejít na jiný obor? (kdybych např. tu obecnou matiku nezvládala a chtěla přejít na finanční)
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (27.11.2015 23:59:15, Inkvizitor) Zdravím.
    Tohle je do jisté míry nová politika MFF - specializovaní bakaláři, u kterých se nepředpokládá, že by pokračovali dále ve studiu navazujícího magistra, a obecní bakaláři, u kterých se předpokládá, že jde o přípravu na navazujícího magistra (podobně aplikovaná fyzika). I jako bakalář z finanční matematiky si můžeš podat přihlášku na navazujícího magistra, ale kromě problémů u přijímacích zkoušek budeš mít i problémy s menším matematickým základem. Jistě, jde to dohnat, ale je to zbytečná práce navíc.
    Pokud už teď uvažuješ o studiu navazujícího magistra v oboru, měla bys volit obecnou matematiku, náročnost není až tak vyšší, jak se muže zdát. Jen ve finanční matematice nebudeš mít tak dobrý základ v matematice.
    Případně můžeš zvážit ještě jednu věc: Kombinaci oborů. Jako bakalář finanční matematiky se můžeš hlásit na jinou vysokou školu. A to v oborech více příbuzných více (např. na PřF MU v Brně nebo FAV ZČU v Plzni) nebo méně (VŠE, MÚVS ČVUT, v zásadě i další ekonomické obory a specializace na některých fakultách ČVUT, VŠCHT nebo ČZU,...). Záleží na tobě, co bys vlastně chtěla dělat a jestli ti jde víc o matematiku, nebo jestli ti jde víc o ekonomické zaměření (a o jaké konkrétně). reagovat zde
    Web: https://www.youtube.com/watch?v=TmIGTjym91E
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (28.11.2015 07:15:04, ....) Doporučuju dát dotaz na některé forum přímo studentům MFF, kteří znají skutečnou současnou situaci. Pokud jde o čistou matematiku, tak určitě MFF, pokud o kombinaci s ekonomií, tak IES nebo po MFF magistra na IES. Z dalších škol některé obory na VŠE ( na FIS třeba). Jinam až po velmi pečlivém uvážení, některým školám se lépe vyhnout. Také je dobré pohledat na LInked in, odkud jsou lidé pracující v tomto oboru. reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (29.11.2015 10:47:29, ****) Zdravím,
    Ačkoliv zde bylo již mnoho řečeno, tak si dovolím reagovat a poupravit některá tvrzení. Inkvizitor říká +- autobus pravdu, jen v některých věcech je poněkud nepřesný.
    Předpokládám, že máš zájem spíše o aplikovanou matematiku. Tomu na MFF jednoznačně odpovídá finanční matematika, která je však koncipována jako profesní bakalář, počítá se proto s tím, že po absolvování budeš plně vybavena do praxe. Druhou, již ne tak praktickou, možností jsou magisterské obory, které předpokládají studium bakaláře z obecné matematiky se specializací stochastika. Je to Pravděpodobnost, matematická statistika a ekonometrie a Finanční a pojistná matematika. Na tyto obory se dá navázat i s finanční matematikou, avšak s jistou obtížností. Přijímačky nejsou náročné, jak tvrdí inkvizitor. Skládají se (krom pojistné matematiky, ale i tam je to ok) z matematické analýzy a algebry v takovém rozsahu, že bych si troufnul tvrdit, že by je zvládl i absolvent z matematicky náročnějších oborů na ČVUT (FJFI je automatické, ale mám na mysli třeba i FEL) nebo VŠE (FIS). Problém je však pak v následujícím studiu, kdy na rozdíl od jiných škol se zde jede striktně definice-věta-důkaz (DVD formát)… a právě to je problém. Nemám osobní zkušenost, ale co jsem slyšel, tak se v matematické statistice a pravděpodobnosti spousta vět nedokazuje, mnohdy ani neuvádí. A tuto teorii by sis pak následně musela doplnit (navíc není v plánu zahrnuta ani teorie míry a integrálu). Doporučil bych ti proto zvážit buď studium obecné matematiky (náročnost se až tak zásadně neliší, ten vyhazovací základ z analýzy a algebry je téměř stejný), nebo finanční matematiku s tím, že bys pak šla na navazující statistiku na VŠE FIS. Znám několik lidí, co se touto cestou vydalo. Údajně je ten přechod vcelku hladký, jen se museli doučit něco málo z hospodářské statistiky a demografie (obsah 2 hodně jednoduchých předmětů).
    Další možností je zvážit i jiné školy. Třeba právě VŠE FIS nabízí studium statistiky (která však v číslech nevypadá o moc jednodušeji než MFF), nebo znatelně jednodušší matematické metody a navazující ekonometrii a operační výzkum. Případně i FJFI ( o které toho moc nevím, snad jen to, že tam ekonometrii vyučuje někdo z VŠE FIS). Jen v případě VŠE počítej s tím, že teorie je ve výuce v roli opory, nikoliv samotným cílem studia.... a v prvním ročníku to vypadá podle plánu spíše na studium ekonomie.
    reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (15.12.2015 10:09:59, xyz) Ahoj,
    jsem student 3. ročníku obecné matematiky na MFF UK a pravděpodobně zamířím na navazující magisterský obor Finanční a pojistná metematika. Uvedu zde moje prozatimní poznatky. Víceméně vše, co bylo uvedeno výše je pravda, jen s některými tvrzeními moc nesouhlasím:

    1) Obtížnost Obecné vs. Finanční matematiky
    Moc nemůžu souhlasit s tím, že matematika na těchto oborech je podobně náročná. Sice jsem neabsolvoval žádný předmět z Finanční matematiky, ale znám několik lidí, kteří na Obecné matematice vyhodili hned v prvním ročníku, přešli na Finanční matematiku a jsou tam v pohodě. Získal jsem z toho takový pocit, že na Finanční matematice je to spíše prakticky orientované (tzn. počítaní příkladů a teorie už se moc neřeší), což je na Obecné matematice úplně naopak. Sice na cvičeních třeba počítáme podobné příklady, ale po teoretické stránce jsou Obecní matematice dál. Toto se projeví při studiu navazujících magisterských oborů.

    2) Přechod z Finanční matematiky na navazující magisterský obor
    Zde je potřeba rozlišit několik věcí. Sice předměty na navazujícím magisterském oboru nemají žádné prerekvizity (tj. předměty které musíš splnit předtím než si zapíšeš tyto předměty) z bakalářského studia Obecné matematiky (pokud vím, tak to ani kvůli nějakému nařízení není možné), ale předpokládá se, že to ti studenti už umí. Existuje jakýsi doporučený nultý ročník pro studenty, kteří neabsolvovali Obecnou matematiku, tam si právě doplní ty potřebné znalosti (http://pmse.karlin.mff.cuni.cz/files/pripravny_rocnik_pmse.pdf). Teoreticky bys po přijetí mohl studovat rovnou jako ostatní, ale vůbec by ses v těch předmětech nechytal, protože nemáš ty základy, proto je asi lepší absolvovat ten přípravný ročník. Nevím, jak je tento přechod těžký, znám lidi, kteří to docela v pohodě zvládli, ale i takové, kteří to vůbec nezvládli. Každopádně je potřeba počítat s tím, že je docela riziko prodlužování studia (právě kvůli tomu nultému ročníku).

    3) Ontížnost přijímacího řízení na navazující magisterské obory
    Moc obtížné to asi nebylo, ale tento rok se udála malá změna. Pro obor Obecná matematika zrušili přijímačky na nav. mag. obor Finanční a pojistná matematika. Někde jsem zaslechl, že doteď byli ty přijímačky lehké proto, protože je dělali i obecní matematici (pro které byl ten obor primárně určen) a bylo potřeba, aby se tam dostali. Proto tu úroveň nenastavili nijak vysoko a bylo to jednoduché i pro ostatní. Nicméně teď, když jsou přijímačky pro obecné matematiky zrušené, už nic nebrání zvýšení jejich náročnosti. Toto berte ale s rezervou, je to směs drbů a mého vlastního názoru :D.

    reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (24.12.2015 23:22:11, BB) Ahoj, momentálne študujem na finančnej matematike a je to celkom iné ako boli moje predstavy. Všetky prvé ročníky matematiky majú takmer rovnaké predmety. My máme naviac účtovníctvo, čo je jediný finančný predmet(v prvom ročníku, v ďalších isto pribudnú). Inak u nás kalkulus na obecnej analýza je takmer to isté, rozdiely ma nikdy nezaujímali môžeš si pozrieť študijné plány sú na stránke fakulty. Neviem prečo je tu napísané že po prechode z obecnej na finančnú matematiku títo ľudia nemali problémy, keďže predmety sú tie isté. Možno sa už niečo naučili počas prvého roku. Lebo ozaj sú tu viaceré predmety spoločné (programovanie, diskretna matematika a algebra)
    Je tu dosť ľudí (kde patrím asi aj ja) ktorých asi na strednej bavila matika a išla im ale toto má od stredoškolskej ďaleko. Úprimne, ak sa nechceš tomu naplno venovať vo svojom voľnom čase a učiť sa teóriu(!) matematiky, vety a dôkazy nechoď tam. Na skúšky potrebuješ definície a dôkazy a ich použitie v príkladoch. Volá sa to finančná matematika pre nejaký dôvod.
    Ale aj napriek tomu si myslím, že je to super a baví ma to a keď sa podarí chcem pokračovať aj ďalej. Po dvoch mesiacoch ti bude pripadať stredoškolská matika jednoduchá. Ak ti môžem dať tip nauč sa čo najviac na strednej čo len môžeš, využi že sú tam učitelia čo ti vysvetlia dôkaz aj 8 krát. Keby máš otázky a chceš napíš mi na email :) reagovat zde
    Email: ichoosetoshine7gmailcom
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (26.12.2015 13:07:46, ****) Ahoj,
      rozdíly tam opravdu jsou, podívej se důkladněji na plány. Finanční a pojistná matematika je z většiny právě o statistice. Na finanční matematice je pouze pravděpodobnost pro fin. matematiky – 8 kreditů a statistika pro fin. Matematiky – 8 kreditů. (Jsou tam i nějaké základy časových řad, ale to není nezbytná znalost pro navazující studium.) Obecní matematici pak mají (krom jiných irelevantních předmětů, jako algebra) Teorii míry a integrálu – 8 kreditů, Pravděpodobnost a matstat – 8 kreditů, Náhodné procesy I – 8kreditů, Pravděpodobnost I – 8kreditů, matstat I – 8kreditů a matstat II – 5 kreditů…
      Sice si náhodné procesy a Teorie míry a integrálu můžeš zapsat, ale v pravděpodobnosti a matstatu budeš pořád mít nějaké mezery. Jednoduše, pokud plánuje jít i na magisterské studium, je rozhodně rozumnější volit obecnou matematiku.
      reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. MatFyz X VŠE - Výběr vysoké školy
  2. Finanční matematika - Výběr vysoké školy
  3. Matematika na VŠE - Vysoká škola ekonomická v Praze
  4. Finanční a pojistná matematika - náročnost - Výběr vysoké školy
  5. Obecna matematika na Masarykově univerzitě - Informace o studiu
  6. Podniková informatika, finanční a pojistná matematika - Masarykova univerzita
  7. Podniková informatika, finanční a pojistná matematika - Výběr vysoké školy
  8. Matematika-Ekonomie - Masarykova univerzita
  9. Matematika-ekonomie UPOL/MUNI - Výběr vysoké školy
  10. MATEMATIKA-EKONOMIE na masarne v brne - Masarykova univerzita

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.