Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Podle čeho vybíráš zejména vejšku?

Obtížnosti (15%)
 
Prestiže (15%)
 
Vyučovaného oboru (45%)
 
Ceny (10%)
 
Blízko domova (12%)
 

Celkový počet odpovědí: 3473.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Rady pro prváky-Jak efektivně zvládnout vš studium.

Kategorie: Ostatní


02.06.2014 21:28:03, Tuti., zhlédnuto: 5076x, reakcí celkem: 0 
Hlavní obrázekNásledující článek pojednává o základních problémech,se kterými se setkává začínající vysokoškolák. Ve formě praktických rad vyzkoušených na vlastní kůži má pak studentům prvního ročník vš napomoci orientovat se v systému studia.

Dostali jste se do prvního ročníku?Pak je tento článek je určen právě vám. Možná v něm najdete informace,která vám budou užitečnými průvodci při prvních krůčcích spojených se studiem vš. Jelikož už mám vš za sebou,vím,že na první ročníku je kromě množství učiva nejnáročnější se vůbec zorientovat v systému,jakým vysokoškolské studium funguje. Proto vám nabízím v následujícím textu své zkušenosti,která vám mohou orientaci bludištěm zvaným vysoká škola,usnadnit.

Problém č.1-studijní materiály
Po prvních přednáškách a seminářích budete zřejmě doslova zavaleni seznamem povinné a doporučené četby,prosím,nepanikařte a hlavně hned nenakupujte všechno,co je v seznamu uvedené. Většinou je důležité vybrat tzv.stěžejní titul ze seznamu. Jak na to?Dobré je zeptat se přímo vyučujícího daného předmětu na ZÁKLADNÍ literaturu. Základní literaturou je myšlen materiál,bez kterého se většinou při přípravě na zkoušku neobejdete. Poradit se můžete i s někým ze starších ročníků,z čeho se učili,máte-li tuto možnost. Nutná je také vaše registrace do vědecké a univezitní knihovny,kde si můžete mnohé materiály zapůjčit a nechat zkopírovat. Půjčil si knihu někdo před vámi a museli byste dlouho čekat??Založte si společné stránky kruhu či seminární skupiny(na spolužáci cz, facebooku či společený mail) a dohodněte se,že ten,kdo "ukořistí" materiál jako první jej zapůjčí ostaním ke zkopírování.
Nebraňte si internetu!Zaregistrujte se na studentských serverech(např.vejška nebo primát cz),kde můžete stahovat nahrané materiály od vyšších ročníků a sami vlastni materiály sdílet. Sledujte nástěnky! Často vaši starší kolegové prodávají skripta za výhodnější cenu,než za jakou ji koupíte v obchodech.

Problém č. 2 ubytování
Pokud jste nedostali koleje,můžete zkusit o ně znovu zažádat v odvolacím řízení. Další možností je shánět už dopředu podnájem. Zde se vyplatí opět internet-například stránky spolybydleni.cz a také nástěnky ve škole,na kolejích či v menze,kde často visí inzeráty na vhodné podnájmy. Důležité je sjednat si včas prohlídku bytu a zeptat se na všechny informace týkající se bytu při jeho prohlídce(cena,kdo je majitel,jaké povinnosti vyplývají z nájemní smlouvy, jak často se majitel bytu v bytě zdržuje,kolik osob bydlí v bytě,jak často a jakým způsobe se provádí platba za nájem atp). Důležitá a často opomíjená,je také dopravní dostupnost. Snažte se vybírat byty s lepší dopravní dostupností,ať nestrávíte půl dne sezením v mhd. Nezapomeňte také na smluvní ošetření podnájmu. S písemnou smlouvou v ruce máte rozhodně větší jistotu,že podnájem bude solidní.

Problém č. 3-zkoušky a "přísní" zkoušející
Zkoušky jsou často zbytečně velkým strašákem prváků. Obzvlášť,když se dozví,že některý zkoušející je přísný a častěji od zkoušek vyhazuje. Je nutné mít ovšem na paměti,že to,že častěji vyhazuje nutně neznamená,že i vy budete další na řadě. Je sice dobré mít rámcové informace od vyšších ročníků o průběhu zkoušky a zkoušejícím,ale opět zde platí,všeho s mírou. Není nezbytné věřit každé historce,protože zážitky starších kolegů ze zkoušky jsou často zatíženy jejich subjektivním vnímáním zkoušky a dalšími okolnostmi(například mírou jejich tehdejší přípravy na zkoušku atp). Vhodné je si zkoušky plánovat už v průběhu semestru. Roztřídit si,na kterou zkoušku chcete jít co nejdříve nebo i v předtermínu a kterou můžete odsunout na později. Doporučuji vymyslet si plán tak,abyste byli ve zkouškovém vytíženi rovnoměrně,tj.nekombinovat dohromady těžké zkoušky,ale proložit těžkou zkoušku nějakou lehčí a nenechávat si všechny nejobtížnější zkoušky až na konec,protože zde hrozí,že nebudete stíhat a navíc už nebudete mít po absolvování předchozích zkoušek v sobě tolik studijní energie. Pokud o nějakém vyčujícím víte,že je přísnější,je vhodné si jeho předmět zařdit mezi prioritní,nebojte se klást tomuto vyučujícímu dotazy,případně využijte i potenciálu konzultačních hodin. Když už nic,může pedagog ocenit aspoň vaši snahu předmětu porozumět a věřte nebo ne,často tomu tak i je a vyučující v takovém případě někdy i rádi přihlédnou k vaší aktivitě.
A na konec,důležité jsou hlavně u ústní zkoušky i takové detaily,jako je vaše vizáž. Je dobré se obléci do vhodného kostýmku,ne příliš vyzývavě a křiklavě,není žádoucí to přehánět ani s bižuterií či make-upem. Zde platí,že méně znamená více,ovšem ne na úkor upravenosti! Vzhledem se však nesnažte zkoušejícího oslnit,raději ho oslňte svými znalostmi.

Problém č. 4-peníze
Pokud bojujete s nedostatkem financí a nemáte čas u školy pracovat,můžete zkusit jiné varianty přivýdělku,jen počítejte s tím,že přivýdělek nebude třeba tak vysoký,jak byste očekávali,nebo jej budete shánět déle. Můžete zkusti doučovat žáky zš nebo sš,případně za menší kapesné i své kolegy,pokud jste v něčem napřed,čemu zrovna někdo z vašich kolegů nerozumí.
Můžete také nabídnout předměty,které už nepotřebujete na internetových portálech(např.aukro). Pokud jste zruční a baví vás vyrábět např.šperky,můžete prodávat své výrobky na fleru.

Tak to je asi ze základních problémů,které budete při vš studiu nejspíš řešit,vše,přeji vám hodně štěstí a pevné nervy při studiu!!

Podobné příspěvky:
  1. TOEFL – rady a tipy - Informace o studiu
  2. Práce pro absolventy – 4 rady pro úspěch - Sponzorované
  3. Jak zvládnout vysokou školu? Na VŠTE se zaměří na první ročníky - Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
  4. Pozvánka na bezplatný seminář pro maturanty: „Jak se efektivně učit“ - NEWTON University

Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Poslední aktualizace údajů na stránce: 16.04.2024 23:05:58.