Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Podle čeho vybíráš zejména vejšku?

Obtížnosti (15%)
 
Prestiže (15%)
 
Vyučovaného oboru (45%)
 
Ceny (10%)
 
Blízko domova (12%)
 

Celkový počet odpovědí: 3479.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Jen diplom úspěch nezajistí, říká „Rektor roku“ v rozhovoru s moderátorem L. X. Veselým

Kategorie: Sponzorované


15.06.2015 23:12:30, Michal Stružka, zhlédnuto: 579x, reakcí celkem: 0Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekNejprve se jako lékař staral o zdraví české mládeže, dnes se stejnou péčí věnuje výchově vysokoškolských studentů. Vedle toho ale také rád jezdí na motorce, lyžuje a dopřeje si dobrého vína. Před dvěma roky se stal nejoblíbenějším rektorem v kategorii soukromých vysokých škol.

Ostatně, i škola, kterou řídí, byla v minulých letech opakovaně vyhlášena jako nejlépe hodnocená soukromá škola v naší zemi. S rektorem NEWTON College Janem Mojžíšem jsme si povídali o tom, jak lze poznat kvalitní vysokou školu, jak ideálně propojit studium a získávání praktických zkušeností a co škola může i nemůže studentovi předat.

Pane rektore, sám jsem se na svá stará kolena rozhodl, že půjdu studovat. V současné době dokončuji druhý ročník, i když přiznám se, že na jiné škole, než je ta vaše. Udělal jsem dobře, když jsem se rozhodl doplnit si vzdělání?

To vás samozřejmě šlechtí. Rozhodnutí jít na vysokou školu, věnovat studiu čas, rozšiřovat si obzory a získávat nové poznatky ve své podstatě nemůže být špatné. Navíc, vy jste jako většina našich studentů, protože při studiu také zároveň pracujete a můžete tak své poznatky zkoušet přímo v praxi. Byť ve vašem případě lze samozřejmě očekávat, že už máte jisté profesní zkušenosti.

Na druhé straně, já jsem do školy přišel z pracovního prostředí. Většina vašich studentů to má asi naopak. Tedy nejprve vystudovat a pak až do práce.

Není to tak úplně pravda. Samozřejmě se nemýlíte v tom, že valná většina našich studentů přichází ze středních škol či jiných vzdělávacích zařízení. My se na NEWTON College snažíme trochu odlišit od zaběhnutých principů na jiných školách. Musím se teď trochu pochlubit, protože absolventi našich dvou bakalářských oborů dosahují téměř každý rok prakticky stoprocentní uplatnitelnosti na trhu práce ihned po dokončení školy. O tom si jinde mohou nechat s dovolením jenom zdát.

Čím si to vysvětlujete?

Zcela určitě je to odlišným postojem, který ke studentům i ke studiu zastáváme. Pevnou součástí studia na naší škole jsou totiž pracovní stáže ve firmách, se kterými máme uzavřené partnerství. Tyto stáže nabízíme našim studentům již od prvního ročníku. Absolvování takové stáže již v průběhu studia umožňuje studentům seznámení s reálným pracovním prostředím, kde navíc mohou využít, rozvíjet a porovnávat poznatky ze svého studia na škole prakticky v reálném čase. Po ukončení školy pak do světa odcházejí lidé, kteří nemají pouze diplom dokazující určitou úroveň vzdělání, ale zároveň mají už nějaké praktické zkušenosti a především kontakty. To je, myslím, nesmírně cenné.

Vy jste ale soukromá vysoká škola, takže vaši studenti si za vzdělání platí. Já když za něco platím, tak od toho očekávám, že dostanu adekvátní protihodnotu. Platí z vašeho pohledu, že státní škola, která je prakticky zadarmo, a soukromá škola, kde se platí školné, mají různé úrovně kvality vzdělání?

Takto paušalizovat si myslím, že není na místě. Předně ale jedna důležitá věc: nic není zadarmo, a to ani vzdělání na veřejné vysoké škole. Nesmíme zapomínat na to, že vzdělání studentům na veřejných školách de facto platí stát, který školy financuje. V případě soukromých škol příjmy tvoří téměř výhradně školné placené studenty. Jsou to dvě možné cesty, jak přistupovat ke vzdělávacím institucím. Pokud jde o kvalitu vzdělání na soukromé nebo na státní škole, pak si myslím, že ani v tomto případě neexistuje možnost říci jednoznačné ano či ne. Jsou státní školy, které produkují mimořádně kvalitní a vzdělané absolventy, ale je zde také mnoho škol, ze kterých vycházejí průměrní pětadvacetiletí lidé, kteří ovšem nemají žádné zkušenosti z praxe. Ti pak, bohužel, často končí ve frontách na úřadech práce. U soukromých škol je to samozřejmě podobné. My se snažíme, abychom byli v té první kategorii a do světa posílali po všech stránkách vzdělané a kvalitní absolventy.

Ptám se proto, že soukromé školy u naší veřejnosti nemají zrovna nejlepší pověst. Řada lidí si řekne: „On si za to zaplatil, tak měl to učení lehčí.“ Navíc, skandály s různými rychlostudenty také moc nepomáhají.

Pokud je to někde tak, jak říkáte, tak to je samozřejmě špatně, ale podle mého názoru takové vzdělávací instituce nemůžou dlouhodobě fungovat. Vezměte si, že u nás je 26 veřejných a 43 soukromých vysokých škol. To je z mého pohledu neudržitelný stav.

Pokud zůstaneme jen u soukromých vysokých škol, jak velký dopad na kvalitu vzdělání má podle vás výše školného?

Vezměme to z logického pohledu. Když chcete mít na škole ty nejlepší odborníky z praxe, jako třeba u nás učí viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík, jeden z nejlepších českých koučů Milan Bobek a mnoho dalších, chcete sídlit někde v centru města, pro lepší výsledky a zkvalitnění výuky třeba preferujete vzdělávání v menších skupinkách. To jsou všechno věci, které se podepisují na výši školného. Takže rozdíl mezi školou za třicet nebo za šedesát tisíc ročního školného by měl být patrný. Tím neříkám, že to musí být pravidlo.

Řada lidí ale namítne, že vzdělání za šedesát tisíc korun ročně je prostě příliš. Jiní na to zase zkrátka a dobře nebudou mít peníze.

Ani to už dnes z daleka není pravda. My například máme nadační fond Erudikon, který ročně podpoří desítky studentů se sociální bariérou. Nadané studenty se snažíme všemožně podporovat. Na druhé straně platí, že chceme, aby u nás studovali takoví lidé, kteří mají motivaci to dokázat. Jsou lidé, kteří hledají způsoby, proč něco nejde udělat. U nás ale žádné takové studenty rozhodně nenajdete.

Jak vy osobně, pane rektore, vnímáte vzdělání? Je diplom z vysoké školy skutečně tak důležitý, když řada lidí ani nezůstane pracovat v oboru?

Důležité je, aby se člověk na vysoké škole naučil především používat hlavu. V našem systému vzdělávání to není úplně zvykem. Schopnost kritického myšlení, sebeřízení, sebehodnocení a směřování k vlastnímu rozvoji, to jsou věci, které by vás škola měla naučit. To žádný diplom nikdy nenahradí. Doklad o vzdělání vám může pomoci při vyjednávání o práci či o výši platu. Na druhé straně, jestli někdo očekává, že ziskem vysokoškolského diplomu už vše pojede samo, tak ho asi zklamu.

Kdybych si tedy nyní vybíral vysokou školu, proč bych měl jít právě k vám?

NEWTON College je škola, která se snaží odlišit od jiných vysokých škol v celé řadě ohledů. Předně nechceme být masovou školou. Vybíráme si studenty, kteří mají motivaci nejen ke studiu, ale i k osobnímu rozvoji. K tomu nabízíme velmi příjemné a přátelské prostředí přímo v centru Prahy i Brna. Výuka u nás probíhá interaktivním způsobem prostřednictvím vysoce kvalitních vyučujících. Nabízíme i firemní praxi, inspirativní prostředí a v neposlední řadě i společenský život. Od příštího akademického roku navíc ve spolupráci s Vysokou školou managementu ve Varšavě nabízíme magisterský program a pro lidi s několikaletou praxí nově i obor MBA.

Email: michal.struzkanewtoncollegecz

Podobné příspěvky:
  1. Práce pro absolventy – 4 rady pro úspěch - Sponzorované
  2. V březnu odstartoval třetí ročník soutěže UniCredit Bank Nápad roku 2010 - Zajímavosti
  3. ČZU OPĚT ZABODOVALA V ANKETĚ FAKULTA ROKU - Zajímavosti
  4. Rektor VŠCHT dohodl na Tchaj-wanu spolupráci s předními univerzitami - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 22.04.2024 09:07:32.