(22.02.2015 14:50:50, Marketa)
Také se připojím se svou zkušeností. Jsem absolventka SZŠ a teď končím Bc. studium na 2. LF UK. Během studia od nás hodně holek odešlo. Některé odešly, protože nebyly schopné zvládnout ani na třetí pokus zkoušky už v prvním ročníku, tak šly na Duškovku nebo do Příbrami. Na obou školách excelovaly, patřily nejlepším v ročníku (alespoň nám to tvrdí), každopádně končí stejně jako my, jen s lepšími známkami. Už to samo o sobě podle mě o daných "školách" něco vypovídá. Chápu, že některé holky prostě nemají čas na to, aby se učily na náročné zkoušky na lékařských fakultách, proto jsou na ty horší. Na žádné z těch zmíněných jsem nestudovala, ale znám ty holky, viděla jsem jejich skripta, požadovaný rozsah učiva... mnohdy srovnatelný s náplní studia na SZŠ.
Co se týká náročnosti studia na LF - pro mě třeba osobně zas až tak těžká LF nebyla, všechny zkoušky jsem dala napoprvé, učila jsem se na ně většinou pár dní. Některé holky se údajně učily ve dne v noci a stejně ty zkoušky nedávaly - nemyslím si, že to tolik souvisí s náročností učiva.
Za mě osobně tedy zejména s časovou náročností studia - pokud je člověk jen asistent a ne všeobecná sestra, tak má (alespoň na 2. LF UK) strašně moc praxe, jeden týden je každý den 7-15.30 praxe, druhý týden je po-st volno a čt a pá od rána do večera škola. Kombinovat toto se zaměstnáním je vražedné. Navíc na mnohých praxích jsme dělaly pouze ošetřovatelskou práci, hygienu atd., protože staniční neměla čas se nám věnovat např. u léků a kanyl a bez dozoru nás to samozřejmě dělat nenechala, takže za mě cca 70% praxe byl opravdu ztracený čas a zbytečné komplikování života (kdybych byla normálně v práci, naučím se toho mnohem více).
Tož tak, držím vám dále palce při rozhodování ke studiu a zejména při následné práci.
reagovat zde