(25.08.2012 12:41:31, knofela)
Ahoj, nevím přesně, z čeho děláš státnice, ale nejdřív si tam, kam bys chtěla jít zjisti, jestli se z tohoto oboru na navazující specku můžeš hlásit (MU má pro příští rok třeba jako podmínku státnice ze speciální pedagogiky, ale jiné školy bývají benevolentnější).
No jelikož první přijímačky na MU jsme měli den před státnicemi, tak jsem se na ně nijak extra neučila, využila jsem prostě to, co jsem uměla ke státnicím. Jinak na obě školy byly zkoušky formou testu a rozsahem opravdu z celé specky a širokého okolí, v Brně mi třeba přišlo, že tam bylo dost otázek kolem drog a medikamentů, ale všude chtějí vyhlášky a zákony vztahující se ke specce (i k etopedii, takže i trestní zákon atd.), pak tam bylo celkem dost pojmosloví ke všem pediím (např. co je to praktognostická dyskalkulie, vývojová dysfázie, hodně pojmů ze somatopedie), něco málo historie a významných odborníků, pak individuální vzdělávací plán a provázanost k RVP, v Praze zase třeba chtěli vědět, čeho se týkají jednotlivé časopisy vztahující se ke specce a čím se zabývá občanské sdružení xy, prostě celkem široký záběr.
Ale na stránkách jednotlivých kateder většinou najdeš požadavky ke zkouškám a taky doporučenou literaturu. Určitě bych nejdřív šáhla po Pipekové (Kapitoly ze speciální pedagogiky), tu doporučují, myslím, všude a zdá se mi, že tam z ní opravdu toho bylo hodně a možná nejvíc.
Nevím, jak moc je tvůj obor se speckou provázaný, ale dobu přípravy na přijímačky celkem odvodíš podle toho, jestli pro tebe Pipeková bude jen opakováním, nebo jestli v ní většina věcí pro tebe bude úplně nových. V prvním případě ti v podstatě bude taky stačit "jen" naučit se na státnice, v tom druhém to bude chtít víc času, každopádně ale musíš znát základy a pojmy ze všech pedií, zákony, historii.
Doufám, že ti tahle odpověď k něčemu bude a přeju hodně štěstí u přijímaček i státnic.

PS: Kdyby ses ještě na něco chtěla zeptat, tak klidně piš (i na mail)
reagovat zde
Email:
knofelagmailcom