Medicína, biochemie?


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 13.04.2013 19:19:34, veverka, zhlédnuto: 3779x, reakcí celkem: 2Reagovat na příspěvek
Zdravím, za dva roky končím osmileté gymnázium a snažím se vybrat vysokou. Zvažuji medicínu s budoucím zaměřením na biochemii (popř. farmakologii). Nabízí se ale i další možnosti - studium biochemie na přírodovědě nebo některého oboru na VŠCHT. Medicína mě odjakživa lákala, myslím, že by mě studium bavilo, pro takové uplatnění se mi zdá jako skvělý základ, ale zase u těch ostatních možností je to už rovnou mnohem specializovanější studium, což se mi pak pro uplatnění zdá taky dobré, a možná by mě studium i bavilo víc, kdyby už bylo více zaměřené. Nevím právě, která možnost je lepší, zatím asi vyhrává pořád medicína a pak se věnovat třeba tomu medicínskému výzkumu v těhle oblastech, ale zase je ve studiu mnoho jiných (ale neříkám, že nezajímavých) oblastí, které nevím, do jaké míry využiji, protože do toho přece jenom vlastně nevidím. Samozřejmě si uvědomuju, že zrovna na výzkum nemusím být dost dobrá, jsou to vysoké cíle. Byla bych vděčná za jakékoli postřehy zkušenějších, jaké je pak uplatnění v biochemii pro absolventy z těchto škol, třeba postgraduály a působení při fakultách nebo cokoli co souvisí se studiem. Díky :)
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (13.04.2013 20:19:35, Inkvizitor) Abys to neměla tak jednoduché, tak existují i atestační obory klinická biochemie (lékař specializovaný především na interpretaci výsledků a konzultaci volby vhodného analytického postupu - na rozdíl od biochemika, který je specializován spíše na technickou stránku věci; faktem je, že jsou víceméně zaměnitelní, takže není neobvyklé, že primář oddělení klinické biochemie není MUDr. ale RNDr. nebo Ing.) a klinická farmakologie (opět především konzultační činnost, jen ve velkých nemocnicích).

    Situace je taková, že do vědy je lepší, to znamená snazší a více k tomu připravující, cestou studium biochemie. Tato cesta má ovšem několik úskalí, která bys měla zvážit. Především cesta vědy se týká jen některých, znamená to plné nasazení již od prváku a i celkem malá nehoda může znamenat velkou překážku. Konkurence je totiž poměrně velká. Další nevýhodou je, že případě neúspěchu znamená biochemie cestu do nemocniční laboratoře a to je poměrně rutina a navíc i tady je poměrně velký boj o místa.

    Studium medicíny je oproti tomu mnohem náročnější, poskytne ti spoustu informací, které budou "bezprostředně neužitečné" a naopak řadu prakticky užitečných věcí se nedozvíš - mám na mysli zejména absenci základních chemických kurzů a laboratorních cvičení. Na druhou stranu řadu znalostí nezískají biochemici (patologie, farmakologie) a vlastní aktivitou můžeš i na lékařské fakultě získat kontakty.

    Co se týče postgraduálního studia, tak na přírodovědeckých fakultách a VŠCHT preferují spíše chemiky, biochemiky a biofyziky, ale lékaře (veterináře, zemědělce) automaticky nevylučují - očekávají však, že mají i znalosti chemie na svůj obor nadstandardní. Co se týče postgraduálního studia a ev. další vědecké kariéry na lékařské fakultě, tak je řada témat v oborových radách lékařská biochemie, lékařská genetika, normální a patologická fyziologie, patologie,... víceméně biochemických a většina studentů jsou lékaři, kteří se často stávají akademiky a vědci. reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (13.08.2013 11:44:19, veverka) Moc děkuji za obsáhlou odpověď, postupem času jsem se přiklonila spíš k té medicíně :-) reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. Medicína, FVL nebo biologie? - Výběr vysoké školy
  2. Medicína nebo architektura? Spěchá. - Výběr vysoké školy
  3. Medicína vs přírodovědní/přidružené obory? Návrh oborů - Výběr vysoké školy
  4. Speciální pedagogika nebo medicína? - Výběr vysoké školy
  5. MolBio a Biochemie UK nebo MU - Výběr vysoké školy
  6. Molekulární biologie a biochemie organismů - Informace o studiu
  7. Veterina x Medicína - Výběr vysoké školy
  8. UK Biochemie a co dál? - Výběr vysoké školy
  9. Biochemie - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
  10. Co je lepší: Biochemie vs. Zdravotní laborant - Informace o studiu

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.