Kam s ní?


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 20.07.2014 08:55:44, Dominika, zhlédnuto: 224x, reakcí celkem: 3Reagovat na příspěvek
Zdravím :)
Přestože jsem loni měla u přijímaček pech jsem letos zkusila znovu se pokusit na nějakou VŠ dostat a nakonec mě vzali všude, kam jsem se hlásila. Mám teď ale díky tomu dilema co vybrat, jelikož každá škola i obor má svá pro i proti. Proto bych se chtěla na pár věcí zeptat a za každou radu budu moc vděčná :)
1. Pokud tomu dobře rozumím, lze současně studovat dvě školy bez placení školného po dobu 3+1 roku. Pokud ale studium na jedné nedokončím, jak je to pak? Máte zkušenosti se studováním dvou škol? Dá se to zvládnout i s dojížděním, s brigádou?
2. Jaký názor máte na následující školy, obory, následné uplatnění, popř. studujete/studovali jste na některé? Jak náročné to je?
Dostala jsem se na:
UK PřF - Ochrana životního prostředí
UK PedF - Speciální pedagogika
ČZU FŽP - Aplikovaná ekologie
VŠCHT FTOP - Chemie a materiály ve forenzní analýze (zaměření na environmentální analýzu)
Pro info mám vystudovanou Střední zemědělskou školu, obor Ekologie a ochrana životního prostředí, ale ta Speciální pedagogika jako taková mě hodně zajímá a láká a přemýšlela jsem že právě tu bych s něčím zkombinovala..
Za rady a názory děkuji :)

Email: prochova.dominikagmailcom
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (20.07.2014 12:46:54, lojza) Ahoj, pokud se chceš víc flákat, tak kombi ČZU a pedárna, pokud víc makat, tak VŠCHT a pedárna, tak bych to udělal já. :) reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (21.07.2014 11:55:47, Inkvizitor) Ahoj, s uplatněním bych to viděl (od nejlepší po nejhorší) následovně:
    Chemie a materiály ve forenzní analýze (i když nejspíš mimo obor, prostě erudovaný chemik se neztratí)
    Speciální pedagogika (ovšem hodně záleží na směřování - kritický nedostatek je např. logopedů)
    Ochrana životního prostředí (UK má lepší jméno a proto se snáze dostává na doktorské studium i do zahraničí)
    Aplikovaná ekologie

    Souběžné studium není dobrý nápad, pokud jsi se nedostala na první pokus. Rozhodně to neznamená, že bys snad byla hloupá, dokonce můžeš být i dobrá - ale je velmi pravděpodobné, že nejsi jedou z nejlepších. Takže raději začni studovat jeden obor a pokud se ti bude dařit, můžeš si ke 2. ročníku přidat 1. ročník dalšího oboru. Tento postup by neměl být konfliktní z hlediska poplatků za další studium.

    Na tvém místě bych začal se speciální pedagogikou, protože o té moc ponětí nemáš - a během prvního semestru se rozkoukáš po oboru a sama nahlédneš, co by mohlo být pro smysluplnou kombinací pro tvoji představu o dalším profesním vývoji.


    reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (21.07.2014 15:54:49, Radek) Ahoj. Jdi kam ti to přijde nejlepší.. v duchu.. musíš mít nějakou školu která tě nejvíc potěšila když jsi se dozvěděla, že tam jsi. Nebo ti to bylo jedno? Já se v těch ekologických pindech (pardon) moc nevyznám.. rád bych věřil že ekologové jsou odborníci, kteří pomůžou třeba najít způsob jak likvidovat ekologické zátěže (nebo vytvářet prevenci před takovou zátěží), že dokáží říct jak se starat a šetrně těžit les, aby tu zbyl i pro další generaci, jak zabránit znečištění důležitých zdrojů pitné vody.. a tiše doufám že to nejsou jen aktivisti, kteří se přivazují ke kolejím, stromům apod - takový přístup mi nepřijde konstruktivní pro lidstvo. Ale říkám, fakt nevím co se přesně v těch oborech bere.. No ale zkus si na těch jednotlivých fakultách najít studijní program nebo se tomu říká studijní plán.. tam najdeš povinné předměty které jsou na oboru. A když najdeš i fakultní informační systém, tak se třeba proklikáš (i bez přístupových údajů) k popisu těch předmětů, s literaturou. A podle toho taky uvidíš, co se tak budeš učit, a jestli ti to bude dávat smysl. Vliv na životní prostředí se posuzuje vlastně u každé nové stavby. Výrobní firmy které dělají s nebezpečnými látkami se musí taky pravidelně podrobovat různým kontrolám. Takže uplatnění v tom určitě nějaké bude. Speciální pedagogika - když je člověk postižený, nebo má někoho takového mezi blízkými.. ale jde i třeba o původně zdravé lidi, kteří se zotavují po mozkové mrtvici, tak určitě ocení takového pedagoga. Jak je to zaplacené, to úplně nevím.. o učitelských platech, ani o platech např. sester ve zdravotnictví si nedělám velké iluze.
    Často o uplatnění píše i sama škola v nějakých těch popisech jednotlivých oborů.. Oni to určitě musí mít vymyšlené pro akreditační komisi, která to všechno podrobuje kritickému oku. Tak zkus kromě zdejší diskuse položit i dotaz na studijní oddělení fakulty. Prostě jaké je předpokládané uplatnění absolventů tohoto oboru (v jakých konkrétních profesích atd.). Oni ti odborníci na fakultách asi mají přehled, kam tak ten člověk pak může jít. A studijní ti může zprostředkovat jejich odpověď (odpověď garanta oboru).
    A s tou info od nich zkus jít na jobs.cz, práce.cz a zkus tam hledat jestli tam jsou takové nabídky pozic. Ale co je teď nemusí být za 5 let.. Ale myslím že planeta se zázračně neuzdraví, že by nebyl ekolog potřeba, a lidi taky ne... takže myslím že tyhle obory budou pořád mít své místo. Jak říkám, jdi za tím co chceš víc. Jak píše Inkvizitor, dělat dva obory (a ještě říkáš dojíždění, brigáda), to bude těžké.. Ono, možná to zvládneš, ale určitě něco z toho budeš flákat, a budeš z toho dost vystresovaná a upracovaná.. já nevím jestli by tohle měl normální člověk ve 20 letech chtít :-).. Doučuju nějaké lidi, co dělaj dálkově něco a přitom pracují.. a vidím na nich že je to pro ně dost těžké. Časově.. I vůlí, přinutit se večer a o víkendech se učit. Prostě s rozvahou, holka, s rozvahou.
    Dvě nebo x souběžných studií - nic neplatíš. I když se liší o rok začátky (za předpokladu že to druhé uděláš za standardní dobu studia). Je tam jen to, že když jedno doděláš dřív než druhé, tak bys PO KONCI TOHO PRVNÍHO měla platit za další studium (max. 3000 ročně) jakožto absolvent - do té doby než dokončíš to druhé. Pokud od začátku prvního studia (např. Bc.) do úspěšného absolvování nějakého, uplyne delší doba než "standardní+1", platí se za delší studium (na jednom oboru počítej tak 20 000/semestr - ale liší se to dle fakult, oborů, vlastně si současné sazby můžeš na jednotlivých stránkách najít). Ale kdoví co bude za 4 roky, kolik to bude stát. Ale dá se vcelku s dobrou jistotou říct, že za současné vlády asi školné zavedeno nebude, tak tahle zákonná úprava se zatím v základech nekýve.
    Všimni si, že v celkem dlouhém textu jsem ti téměř vůbec neporadil. Vítej na VŠ studiích .-)
    Radek reagovat zde
    Email: radek.lexavejskacz

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.