je to už nějaký pátek co si libuju v pročítání si podobných diskuzí a velmi jsem se z toho dozvěděl.
Mezi mými favority jsou VŠE FIS Aplikovaná informatika (matika mě fascinuje, programování jsem dělal jen na základce - směšné, ale něco jsem se naučil sám a vím, že by mě to bavilo), UK MFF (ať už matiku či informatiku) zkoušet nechci, asi by mě po semestru vyhodili (nejsem zvyklý se učit, ale zatím jsem na gymplu měl pořád nadprůměrné výsledky - nepočítám šprtání 2 minuty před testem...) a ČVUT FIT, i přes (pro mě) lákající náročnost, nechci kvůli nedostatku ekonomických předmětů (ano vím o oboru Inf. syst. a management - ale když už tohle tak radši pořádně na VŠE).
Také jsem zaslechl chválu na VŠE FFÚ (společně s FIS vedou žebříček nejspokojenějších absolventů), ale pochybuji o budoucím uplatnění - sice mám dobré analytické myšlení ale nesnesl bych příliš rutinní práci a zrovna slovo účetní mi připomíná chodící kalkulačku (sedící, to je ještě horší). Máte někdo zkušenosti s oborama na FFÚ? Jaká je pak efektivní náplň práce? Při pročítání studijních programů mi názvy předmětů jen mírně nastínily o co go, ale jinak vůbec nevím a ani jsem moc nepochopil odlišnosti jednotlivých oborů, například Finance VS Účetnictví a řízení podniku... no tam se mění asi 3 předměty ne? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých oborů? Dá se snadno sehnat praxe? (díky tomu mě láká FIS) a ještě lépe: Po jaké době (semestrů) má student bakaláře možnost najít si v oboru brigádu?
Moje požadavky pro budoucí univerzitu
- oborová odbornost (třeba VŠE NF obor Ekonomie mi přijde o ničem - je to jen dojem, vím kulový, žejo)
- zapojení AJ (to mě vyloženě baví, chci se zlepšovat, umět odborně komunikovat a prezentovat)
- aby to nebyla dávačka (toužím po vědomostech, chci aby 5 let na univerzitě bylo 5 produktivních let)
- možnost snadného získání praxe během studia
Stávající žebříček oblíbenosti
VŠE FIS Aplikovaná Informatika >
VŠE FFÚ Finance >
VŠE FPH Podnik. ek. a management >
UK FSV IES Ekonomie >
UK MFF Informatika >
ČVUT FIT Softwarové inženýrství >
VŠE FMV Mezinárodní obchod>
ČZU PEF Systémové inženýrství
VŠE FMV Mezinárodní obchod, což býval kdysi můj N°1, klesla hodně nízko. I přes své jazykové výhody (otec Ital, mluvím plynule) se mi do toho nechce. Myslel jsem si, že taková škola je vytvořena pro mě a budu mít jazykově ostatním navrh. Prý je ale nejsnažší z fakult VŠE (méně matematicky náročná) a připadal bych si nevyužitej a pocit, že se neučím nic nového nemám rád (+vidím jaké gumy se tam hlásí, Alláh nás ochraňuj pokud se tam dostanou!)
UK FSV IES pro mě není zcela ideální.. Věřím, že studium je více teoretické a matematicky náročné, ale moc nevěřím v použití nabytých vědomostí v praxi. Nemohl jsem ani najít statistiky absolventů abych si to sám, nezkresleně, porovnal s VŠE! (ne, jako tady na fórech, kde ego nutí všechny bezhlavě neoběktivně propagovat svojí univerzitu)
Piště cokoli vás napadne, klidně i o oborech které jsem neuváděl (veřejné vysoké školy, Praha), ale myslíte, že nejsou k zahození, budu vděčný za každý názor. Omlouvám se za příliš dlouhý text.
Uvítal bych všechny rady, doporučení a výtky které vás napadnou. Hltám informace. Děkuji za váš čas strávený čtením tohoto příspěvku a jeho reakcí pokud možno.
Filip
(jsem INTJ pokud se zajímáte o osobnostní psychologii)
Email: lavaccafgmailcom