Statistika na FIS VŠE


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 29.08.2017 22:35:01, Veronika, zhlédnuto: 1127x, reakcí celkem: 2Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekAhoj, chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost se studiem statistiky ne VŠE? Co studium zahrnuje a jaké případné pozdější pracovní využití se v tomto oboru dá najít? Je lepší obor statistika a ekonometrie nebo statistické metody v ekonomii?

Email: vmxlseznamcz
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (03.09.2017 21:21:09, Pavel) Ahoj, mam za sebou bakalarsky studium na FISu obor matematicke metody v ekonomii. Muzu ti rict, ze tak moc nad tim zas premyslet nemusíš. Nepochopil jsem za dobu svého studia totiž jednu věc. Jaky je rozdil mezi statistikou a ekonometrii. A když jsem se na konci studia jednoho profesora zeptal, řekl mi ze zadny. Obor statistika a ekonometrie by se tak mel spise jmenovat statistika a operacni výzkum. Protože jsou tam predmety z oblasti operačního vyzkumu. Takze pokud ti jde ciste o statistiku, studuj statistiku. Obor statistika a ekonometrie ma naopak vyhodu, ze te pripravuje jak na navazujici obor statistika, tak na navazujici obor ekonometrie a operacni výzkum (ten ted jdu studovat ja). A pokud budes delat ciste statistiku, tak pocitej s tim ze tam budes mit vic demografie... coz je straaasna nuda. :-D Aspon pro me byla. reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (04.09.2017 20:14:13, ....) Ahoj,
    absolvoval jsem magisterskou statistiku na FISu. Snad tě nevyděsím délkou mé odpovědi.
    Vezmu to od konce. Osobně bych volil statistiku a ekonometrii před statistickýma metodami v ekonomii. Při nástupu do studia je obtížné mít konkrétní představu o tom, co které specifické zaměření zahrnují a co tě bude více bavit. A statistika a ekonometrie ti dává možnost pozdější volby. Jsou zde předměty z operačního výzkumu i ze statistiky.

    Uplatnění je poměrně široké. Nejatraktivnější jsou asi banky a pojišťovny (finanční analytik, risk manager, pojistná matematika). Každá větší společnost zpracovává nějaká data, takže vhodná analytická pozice se najde skoro všude. Za méně zábavné uplatnění považuji průzkumy trhu (vyhodnocování výsledků dotazníkových šetření, předvolební průzkumy, zjišťování poptávky a podobně). Vůbec nejméně zábavné je pak uplatnění na českém statistickém úřadě (úpravy dat, jednoduché výpočty v Excelu, prognózy, …).

    Studium statistiky zahrnuje statistiku jako matematickou disciplínu, tj. teorie pravděpodobnosti, matematická statistika, regrese, stochastika nebo třeba modelování časových řad. Zároveň je součástí plánu i statistika ve smyslu „evidence“. Pro šikovnější studenty asi vcelku nezajímavé. V podstatě je to vše, co si představíš pod statistickým úřadem. Lepení tabulek v Excelu s hospodářskými, sociálními nebo demografickými daty.
    Hádám, že na začátku studia si pod některými názvy toho moc nepředstavíš, zkusím je proto co nejstručněji rozvést i s případnou aplikací.

    Teorie pravděpodobnosti a matematická statistika jsou teoretickým základem veškerého dalšího studia. Teorie pravděpodobnosti řeší, jaká data mohou vzniknout za určitých předpokladů (ve fyzice třeba popis rozpadu částic… v ekonomii pak třeba popis pravděpodobnosti nesplacení úvěru/dluhopisu). Matematická statistika je pak protiklad k pravděpodobnosti, protože neřeší, jaká data mohou vzniknout, ale snaží se „uhádnout“, jakým způsobem mohla již pozorovaná data vzniknout.

    Regrese je modelování závislostí. Nejlepší bude vysvětlit to na příkladech. Chceš kupříkladu ocenit byt, který se běžně na trhu moc neprodává. Nemůžeš se podívat, kolik stojí něco podobného u konkurence, protože se byt s velmi podobnými parametry prostě běžně neprodává. Asi intuitivně je jasné, že byt na Praze 1 bude stát více než v satelitu za Prahou. Byt s větší plochou bude dražší než s menší. Dále třeba patro v budově, dostupnost MHD nebo počet koupelen může mít vliv. Ale jak velký vliv? Na to ti odpoví regresní model, který je na základě vztahů u jiných na trhu dostupných bytů odhadnout, jak se na ceně projeví jednotlivé vlastnosti.

    Další aplikace je v pojistné matematice při výpočtech pojistného. Základem (v neživotním) je modelovat možnou výši škod a pravděpodobnost, že škoda nastane. Jinou pravděpodobnost nehody má řidič v Praze a jinou řidič třeba v Přerově. Další vliv může mít věk řidiče, auto (výkon, stáří, …), počet nehod v minulosti.

    Regrese je zároveň i jistým základem pro metody ve znalostních technologiích (rozpoznávání obrazu a zvuku, řešení rozhodovacích úloh…).

    Stochastika je modelování náhodných veličin, které se v čase vyvíjejí. Aplikace v pojistné matematice je třeba při migraci mezi tarifními skupinami u autopojištění. Ve finanční matematice hraje velmi významnou roli při oceňování komplikovanějších cenných papírů a také při migraci mezi ratingovými skupinami (hodnocení země/podniku schopnosti splácet dluhy, určitě jsi na to někdy narazila v novinách ;-) ). Dobrým příkladem je dobře známý Black-Scholesův model pro oceňování opcí. Opce je předkupní právo, které ti dává možnost třeba nakoupit akcii někdy v budoucnu. Nákupní cena je pevně daná a je zároveň vyšší než aktuální cena na trhu. Znamená to, že je taková opce bezcenná? To určitě ne. Akcie může raketově vyrůst výrazně nad nákupní cenu při použití opce a ty tak můžeš nakoupit akcii za levno od vypisovatele opce a opětovně ji ihned se ziskem prodat za vyšší cenu. A jakou by teda měla mít taková opce hodnotu? Tady přichází na řadu stochastika, která popíše náhodný charakter vývoje akciového kurzu (tendenci růst/klesat, sílu kolísání).

    A na závěr nutno podotknout, že moderní statistika se bez programování dělat nedá. Takže i s drobným programováním výpočtů se setkáš. Využívá se hlavně jazyk R a občas okrajově Matlab.

    Omlouvám se za případné chyby a hrozné větné struktury. Nadatloval jsem to opravdu ve spěchu.

    Snad jsem tě nevyděsil a přeji mnoho úspěchu při studiu. :D
    reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. FIS VŠE - Matematické metody nebo Statistické metody nebo Statistika a ekonometrie? - Vysoká škola ekonomická v Praze
  2. Podobné oboru statistika - analýza - Výběr vysoké školy
  3. Statistika - pomoc se zápočty/zkouškami apod. přes mail, mobilní telefon, icq, Fb .. - Zkoušky, zápočty, státnice
  4. Statistika - Zkoušky, zápočty, státnice
  5. STATISTIKA - zpracování dat do diplomek - Pomoc při psaní prací
  6. Zkouška statistika (za mě) - Zkoušky, zápočty, státnice
  7. Matematika a statistika - Zkoušky, zápočty, státnice
  8. Statistika - Zkoušky, zápočty, státnice
  9. řešení příkladů - matematika, statistika - Zkoušky, zápočty, státnice
  10. Štatistika prijímacieho konania na vysoké školy - Přijímačky, přípravné kurzy

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.