(24.06.2019 22:58:41, BK)
Zdravím všechny návštěvníky portálu, dovolte mi zde zanechat zprávu dalším generacím. Jsem absolventem bakalářského oboru Optika a optometrie na LF MU. Rozhodl jsem se pro studium tohoto směru s vizí, že budu studovat obor na pomezí zdravotnictví a techniky, dvou odvětví, ke kterým mě to táhlo a dodnes táhne. To jsem ještě nevěděl, jak hořké zklamání mě čeká. To něco, co jsem již absolvoval, totiž nebylo "cosi na pomezí zdravotnictví a techniky", nýbrž
"cosi obsahující stopy zdravotnictví a techniky".
Jestliže mi teoretická část výuky přišla značně nenaplňující, praktická část výuky na tom byla ještě bídněji. Třebaže souhlasím s tím, že není od věci znát a do jisté míry i ovládat starší, v praxi již neužívané postupy, rozhodně si nemyslím, že by měly být vyučovány na úkor současně používaných technologií, a to dokonce v takovém rozsahu, že
80, ne-li 90 % praktické výuky je věnována neaktuálním metodám.
Ovšem
největší slabinu Katedry optometrie a ortoptiky na LF MU přes všechna ta předchozí negativní slova spatřuji ve
vedoucích osobnostech působících na tomto pracovišti. Osoby, od kterých se spíše než pomoci dočkáte výsměchu. Osoby, kterým jsou studenti ukradení. Osoby, které ani nerespektují vnitřní předpisy fakulty, pokud se jim to zrovna nehodí. Nemohu samozřejmě hanit všechny vyučující - na vzdělávání budoucích optiků a optometristů se zde podílí řada kvalitních, naprosto profesionálně jednajících a především férových pedagogů. Faktem bohužel zůstává, že naprostá většina z nich jsou buď zaměstnanci jiné katedry, nebo externími spolupracovníky.
Takže abych to celé shrnul, pokud váháte mezi tímto a dalším zdravotnickým oborem, raději se vydejte tím jiným možným směrem. Pokud však opravdu prahnete po studiu Optiky a optometrie, vyhněte se, prosím vás snažně, velikým obloukem LF MU. Budu-li maximálně slušný, nemohu Katedru optometrie a ortoptiky na LF MU označit za nic jiného, než
jeden veliký bordel.
No a závěrem bych těm, kteří by mě chtěli osočit z toho, že právě porušuji svůj kdysi učiněný imatrikulační slib a očerňuji jméno své alma mater, chtěl říci, že považuji Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity za špičkovou vzdělávací instituci, jejíž úroveň jí umožňuje se poměřovat mnohými prestižními světovými univerzitami. Na druhou stranu ale také pociťuji svou povinnost podělit se o své autentické zkušenosti s uchazeči plnými očekávání a předejít tak možné demotivaci a frustraci ze studia.
P. S. Ke dnešnímu dni se na oficiálních stránkách Masarykovy univerzity píše:
"Praktická výuka probíhá během celého studia na očních klinikách, očních ambulancích, optometrických pracovištích a v očních optikách. Součástí jsou i exkurze do výroben brýlových či kontaktních čoček."- To jsou dosti zavádějící informace. Praktická výuka probíhá v laboratořích katedry. Pouze v posledním semestru studia jsou stáže v nemocnici. Praxi v optice nezabezpečuje škola, ale každý sám za sebe, na vlastní pěst. Exkurze do výrobny byla po dobu studia přesně jedna.
reagovat zde
Email:
budkupemailcz