Profilace medika


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 14.02.2019 19:10:45, Julie, zhlédnuto: 130x, reakcí celkem: 3Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekAhojte,
poprosila bych o nějaké info, jak probíhá studium Všeobecného lékařství - zajímal by mě obor genetika nebo hematologie-profiluji se už během studia, nebo na medicíně všichni studují vše a teprve po státnicích se nějak studuje zaměření - jak tedy probíhá výběr a studium zaměření, ve kterém chci v budoucnu pracovat?
Předem děkuji za veškeré info
Julka

Email: caitlin.julia.kaylagmailcom
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (14.02.2019 19:50:57, x) Ahoj,
    studium všeobecného lékařství probíhá podle téměř jednotného studijního plánu, do kterého si student může či musí podle fakultních zvyklostí přidávat volitelné předměty z nabídky fakulty a případně i celé univerzity. Obor se volí až po promoci a to buď zápisem na doktorské studium (PhD - vědecká dráha), nebo tím, že si pokusí najít místo na příslušném oddělení v nemocnici a předepsaným způsobem se připravuje na atestaci (klinická dráha). Obé lze kombinovat, i když klinické PhD je obvykle směšné a klinika po 3-4 letech na "teorii" může být trochu obtížnější a souběžná příprava k atestaci i vědecká práce jsou docela vyčerpávající. To poslední často vede k flákání jednoho či druhého - z mého pohledu vědce vídám, jak bídné znalosti relevantní biologie mívají lidé, kteří si dělají současně doktorské studium i klinickou praxi (a to i patologii, která nemá služby a tak mají alespoň teoreticky čas se věnovat svým povinnostem), podle zpráv známých, kteří dělají kliniku, jsou tito často "chovné kusy" a klinice se také nevěnují tak, jak by měli, a především v plné šíři svého oboru. Ale dosti hudrání, tohle se tě teď netýká. Tebe se týká hlavně to, že rozumný student lékařské fakulty uvažující o tématu souvisejícím s molekulární a buněčnou biologií může celkem bez překážek navštěvovat základní kurzy buněčné a molekulární biologie na přírodovědecké fakultě (přinejmenším v Praze a v Brně; v Hradci Králové a v Plzni takovou fakultu nemají a v Ostravě a v Olomouci situaci neznám) a tím dohnat již zase vznikající deficit budoucích lékařů ve znalosti biologie člověka.

    Rozmysli si, co tě doopravdy zajímá. Pokud jde spíše o klinickou praxi, je třeba genetika velmi neveselá - jde hlavně o rozpoznání konkrétní genetické poruchy a včasné doporučení ukončení těhotenství. V některých případech je to skutečně deprimující, např. když je žena přenašečka pro syndrom fragilního X, vinou toho je intelektuálně silně subnormní a nedokáže pochopit, že nemá cenu střídat partnery, protože ty mentálně retardované syny dělá její poškozený chromozom...

    Pokud tě zajímá spíše ta molekulární biologie za vším, není možní medicína tou nejlepší volbou. Sice je univerzální a pokud změníš názor, budeš na tom jako absolvent všeobecného lékařství lépe než jako absolvent buněčné biologie ev. biochemie. Na druhou stranu pokud jsi už pevně rozhodnuta se věnovat spíše té biologické stránce, mnohem lepší by byla buněčná biologie nebo biochemie, případně bioinformatiky či biofyziky. Vedle toho, že se dříve dostaneš k tomu, co tě zajímá, je tu i výhoda kratšího studia. reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (14.02.2019 20:35:48, Julie) Ahoj,
      předně děkuji za informace, díky kterým jsem získala základní přehled.
      Mohla bych se ještě zeptat, jaký je rozdíl v možném budoucím uplatnění, když budu studovat lékařství a poté se profiluji/budu studovat buněčnou biologii/ Bc. +Mgr. Laboratorní diagnostiku ve zdravotnictví?
      Děkuji reagovat zde
      Email: caitlin.julia.kaylagmailcom
      • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (14.02.2019 21:15:02, x) Obor laboratorní diagnostika ve zdravotnictví je ryze servisní obor, je to v zásadě něco jako "sestra do labiny". Tím nesnižuji jeho význam, naopak, ale to rozhodně není dobrý obor pro start vědecké dráhy - a to ani biologické (podstata nemocí, tedy patologie v pravém slova smyslu) ani technické (tedy vývoj právě laboratorního vybavení). Laborantů je obecně málo, zejména laborantů pro patologii, takže to není obor, který by produkoval nezaměstnané resp. pokladní s magisterským diplomem. Ten obor vůbec nemá smysl uvažovat - kdyby tě snad po medicíně chytila laboratoř za srdce, je už lepší studovat biochemii nebo analytickou chemii.

        Pokud tě skutečně zajímá patologie v pravém slova smyslu, tedy zhruba to, jak vznikají a rozvíjejí se choroby, a chceš začít studiem medicíny (má to své výhody, široký přehled o chorobách a náhled na jejich biologii se v tomto případě hodí - a to při studiu biologie nezískáš), tak můžeš po promoci zůstat na fakultě (ústavy anatomie, histologie, biochemie, fyziologie, patofyziologie) a udělat si doktorát; např. na UK většina takových lékařů pracuje na tom, aby měli doktorát (PhD) v oboru "biologie a patologie buňky" nebo "fyziologie a patologická fyziologie". V zásadě je možné jít i na doktorát na některý z ústavů Akademie věd, nebo do zahraničí. I lékař by měl být především biolog, takže tato cesta je standardní.

        Také se můžeš vrhnout do zkráceného studia molekulární biologie a genetiky (jen navazující magistr, 2 roky) a pak jít na doktorát. Podle mě to nemá moc cenu, protože v přípravě na doktorské státnice si stejně budeš muset nastudovat to podstatné z biologie buňky. Pokud bys už chtěla kombinovat medicínu s dalším oborem, je lepší volit něco, co smysluplným způsobem doplní tvé znalosti. Například fyziku (biofyzika, chemická fyzika, fyzika kondenzovaných látek), chemii (fyzikální chemie, biofyzikální chemie), bioinformatiku, matematiku (pravděpodobnost a statistika, matematické modelování) nebo třeba některý obecněji zaměřený technický obor (technická kybernetika, biomedicínské inženýrství, procesní inženýrství). Ale pokud náhodou nechceš sama začít provozovat mezioborový výzkum, ke kterému znalosti obou oborů potřebuješ, je to jen taková hipsteřina. Medicína + PhD + aktivní samostudium s rozumným náhledem na to, že nemůžeš být odborník na všechno, zcela postačuje. reagovat zde

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 19.03.2024 23:05:36.