Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Kde při studiu bydlíš?

Na koleji (25%)
 
V podnájmu (24%)
 
Ve vlastním bytě (19%)
 
U rodičů (29%)
 

Celkový počet odpovědí: 4853.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Začíná klubová sezóna. Terénní pracovníci upozorňují na rizika pádu

Kategorie: Ostatní


24.10.2019 10:23:46, Marina Zikmundová, zhlédnuto: 479x, reakcí celkem: 0Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekPraha, 22. 10. 2019 - S podzimem ožívá klubová scéna. A s ní podle odborníků přibývá také případů užívání tanečních drog. Zkušenost s nelegálními drogami má až třetina Čechů. Nová kampaň České asociace streetwork “Pozor, nebezpečí pádu” veřejnost vyzývá: „Podejme ruku těm, kteří nezvládli svou zvědavost nebo nezkušenost. Uklouznout je snadné.” Kampaň cílí mj. na prvouživatele, které informuje o rizicích jednotlivých drog.

Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) uvádí zkušenost s užitím nelegální drogy až ⅓ populace ve věku 15-64 let. Ročně u nás podle dat NMS na předávkování zemře 412 lidí, 370 z nich má na svědomí alkohol. Až 125 tisíc lidí vykazuje vysoké riziko vzniku problémů spojených s užíváním konopí. Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) za rok 2018 užívá v ČR konopí až 19,4 % mladých lidí ve věku 15 až 34 let. Obecně ubývá v posledních letech případů, kdy užívání tanečních drog vede k akutní hospitalizaci či úmrtí.

„Často jde o chuť zkusit něco nového nebo nezvládnutou kombinaci s alkoholem, třeba na party nebo festivalu. Ostatně, i samotný alkohol může být problém. Pomoc je ale lepší řešení než výčitka nebo trest,” uvádí k cíli kampaně ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. Mladé lidi je podle ní potřeba seznamovat s riziky spojenými s užíváním než problematiku tabuizovat. V Česku navíc přibývá terénních programů zaměřených právě na kluby a parties, tzv. Party Harm Reduction programy.

S tímto programem mají zkušenosti například streetworkeři z organizace Progressive. „V našem týmu působí sociální pracovníci, adiktologové a zdravotníci. Nejde nám o moralizování a poučování. Naším cílem je podávat objektivní informace o účincích a rizicích návykových látek a tím přispívat k vytvoření bezpečnějšího prostředí pro účastníky parties. Většina z nás se podobných akcí účastní a dokážeme tedy vytipovat možná rizika a nebezpečí, která mohou v kontextu experimentování s návykovými látkami vzniknout,” říká manažer sociálních služeb v Progressivu Jan Špaček.

Snižování rizik spojených s užíváním návykových látek se věnují i další nízkoprahové sociální služby. V Česku nyní působí 61 kontaktních center a 66 terénních programů pracujících s uživateli návykových látek. Ročně jejich služby vyhledá cca 40 tisíc lidí. Každý rok vymění 6,5 milionu injekčních stříkaček.

Význam drogového terénu v rámci terénní práce dokládá mj. také udělení letošní oborové ceny v kategorii Osobnost roku streetworkerce Svitlaně Golubyevě z organizace SANANIM. Vedoucí terénních programů SANANIM, Aleš Herzog, potvrzuje slova Martiny Zikmundové, že je potřeba se zaměřit nejen na dlouhodobé, ale také na rekreační uživatele, tedy návštěvníky klubů a parties. „Když lidé slaví a „paří“, často ztrácejí zábrany a zbytečně riskují. Setkali jsme se s úmrtími a ohrožením života, poškozením zdraví formou vážných úrazů. Mohou vzniknout i jiná vážná traumata, například v důsledku sexuálního obtěžování, loupeží a krádeží. Nízkoprahové služby v prostředí zábavy prosazují vznik výrazně vyšší kvality bezpečí návštěvníků klubů,“ uzavírá Herzog.

﹡﹡﹡
Česká asociace streetwork je střešní organizací poskytovatelů nízkoprahových sociálních služeb. Ty jsou snadno dostupné lidem a zcela zdarma. Pracují s dětmi a mládeží, s lidmi bez domova, s uživateli návykových látek a dalšími osobami v nepříznivé sociální situaci. Mimo to ČAS vzdělává a vede mnoho vlastních projektů. Před šesti lety spustila projekt Streetwork online, v rámci něhož vznikl portál jdidoklubu.cz. Práci streetworkera tak asociace přenesla i do online prostředí. ČAS v České republice funguje od roku 1997. Více na www.streetwork.cz.

Podobné příspěvky:
  1. Na Anglo-americké vysoké škole v Praze dnes začíná nový akademický rok - Anglo-americká vysoká škola, z. ú.

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.