Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Jaké je tvé cílové studium?

Bakalářské (49%)
 
Magisterské (34%)
 
Doktorské (15%)
 

Celkový počet odpovědí: 485.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Na českém trhu chybí až 20tis IT specialistů. Firmy raději volí absolventské programy

Kategorie: Zajímavosti


30.10.2019 17:15:30, Martin Thoř, zhlédnuto: 544x, reakcí celkem: 0Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekPoptávka po IT specialistech neustále roste. Podle údajů akademické soutěže IT SPY, která každoročně hodnotí nejlepší diplomové práce z IT fakult v České republice a na Slovensku, jich letos na trhu práce akutně chybí až 20 000, což je o 5 % více než v loňském roce.

Český trh by však dokázal takřka okamžitě uživit až 115 000 IT specialistů. Spolupráce mezi vysokými školami a soukromým sektorem je tak jednou z možností, jak zaměstnavatelé mohou odhalit potenciál studentů a začít s nimi spolupracovat už během studia. Za vzorový příklad je možné uvést například automotive segment, tedy jedno z nejdůležitějších odvětví pro českou ekonomiku. I zde chybí několik tisíc specialistů, firmám se je však daří vychovávat pomocí společných projektů.

Čeští a slovenští studenti IT oborů patří svými znalostmi a celkovým rozhledem mezi světovou špičku. Ve svých diplomových projektech se často orientují na oblasti jako automatizace, robotizace či strojové učení, které se prolínají napříč mnoha průmyslovými odvětvími a jsou klíčové pro další rozvoj Česka a jeho přerod z „montovny“ na průmyslovou digitální velmoc. Studentů technických oborů je však stále nedostatek, což potvrzuje i docent Jaroslav Zendulka působící na VUT v Brně, člen poroty soutěže IT SPY: „Diplomové práce, které IT SPY hodnotí, jsou na velmi vysoké úrovni a potvrzují, že čeští a slovenští absolventi drží krok s nejnovějšími celosvětovými trendy. Problémem je však nejen nedostatek studentů technických oborů, a s tím související nenaplněná poptávka na trhu práce, ale také jejich kvalita. Jako jedno z možných řešení se nabízí například popularizace IT vzdělávání ze strany státu již na nižších stupních a větší důraz na digitalizaci ekonomiky, která je nevyhnutelná.“

IT pracovníci již dnes chybí v podstatě všem odvětvím české ekonomiky včetně státní správy a brzdí její růst. Aktuálně akutně chybí přibližně 20 000 odborníků, své uplatnění by však našlo až 115 000 IT pracovníků. Společnosti, které již nyní pociťují akutní nedostatek odborníků, proto navazují úzkou spolupráci s vysokými školami a zavádí vlastní absolventské programy. Studenti díky tomu mohou už během studia pracovat na reálných projektech a propojit s nimi i svou diplomovou práci. „Spolupráce s akademickým sektorem se nám osvědčila, protože tak můžeme odhalit zajímavé nápady s potenciálem a pomoci jim s testováním či uvedením do praxe. Absolventy navíc dále vzděláváme v rámci našich interních programů,“ doplňuje Gabor Iffland, ředitel komunikace společnosti Valeo. Ta patří k předním společnostem, které transformují světový automobilový průmysl, a v Česku má vlastní vývojové centrum. Sama si přímo na českých školách vychovala stovky studentů, kteří se podíleli na vývoji celé řady nových funkcí pro moderní automobily.

Rozvoj potenciálu studentů vidí jako klíčový i Tomáš Krátký ze společnosti Profinit, jednoho z největších českých softwarehousů, která je spoluorganizátorem soutěže IT SPY. „Studenti svůj nápad často neumí správně prodat, prezentovat jeho možné dopady, nejsou naučeni vnímat ho v kontextu. I proto v soutěži klademe důraz i na prezentační dovednosti, které tvoří velkou část úspěchu každého projektu, nejen diplomové práce. Ostatně i v naší společnosti nabízíme vlastní interní vzdělávací program pro rozvoj znalostí a spolupracujeme s technicky zaměřenými univerzitami na vzdělávacích programech.“

Právě vlastní absolventské programy se pro společnosti stávají způsobem, jak situaci alespoň částečně řešit. Nedostatek nových studentů však ani ony bez podpory státu změnit nedokážou.

IT SPY každoročně vybírá ty nejlepší diplomové práce z českých a slovenských IT univerzit. Vítěz soutěže získá kromě akademického uznání také 1000 eur na další rozvoj projektu a vedoucí jeho diplomové práce pak 200 eur jako ocenění za skvělou přípravu studenta. Slavnostní galavečer s vyhlášením vítězů proběhne jako každý rok začátkem prosince v refektáři Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze.

Podobné příspěvky:
  1. UNYP v Praze otevře tři nové americké bakalářské programy - University of New York in Prague, s.r.o.
  2. Projekt „Úspěšný start na trhu práce“ financovaný z fondů EU - Ostatní
  3. Pět klíčových oblastí, kterým se firmy musí věnovat v horizontu tří let, aby udržely krok - Zajímavosti
  4. Studijní programy pro ak.rok 2010/2011 aktualizovány - Informace o studiu

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.