(04.01.2016 19:23:48, x)
Snadno si můžeš ověřit výuku: Studijní plány jsou silně naddimenzované řadou předmětů, které jsou pro většinu studentů k ničemu, cílem je pouze zajistit peníze za výuku klice vybraných hlavounů. Proto byla třeba taková zoologie redukována - Klimeš je sice schopný vědec i pedagog, ale není v partě hlavounů. Proto jsou povinné předměty, které jsou např. v Rakousku volitelné. Ještě horší je situace na FVHE, kde jsou studijní plány nacpány hygienickými předměty, ve stejně podobném duchu v jednom balíku. Ve výsledku i jinak chytří studenti zvládají spíše jen učení na zkoušky, na pochopení a promyšlení moc času nezbývá. Kvalita typického produktu tomu odpovídá a mám pocit, že se na nás humánící dívají skrz prsty docela oprávněně...
Co se týče lidí, tak to je např. ututlaná aféra Pavlaty. Illek ho obvinil z plagiátu, na základě tohoto obvinění, které se samozřejmě neprokázalo, byl Pavlata de facto odstraněn, a jeho post dostal právě Illek. Takovou nechutnou tečkou je to, že nedávno vyšel ve Veterinární lékařství přehledový článek podepsaný Illkem, který je ve skutečnosti jen chabým výtahem příslušné kapitoly - tedy plagiátem - skript, která napsal Pavlata. Řada dalších podobných nechutností se nedostane mimo univerzitu.
Co se týče dostupnosti literatury, tak je hlavní problém v nesoudnosti a nenažranosti jednotlivých hlavounů. Neuvědomují si, jak malá je čtenářská obec v ČR a potažmo SR, takže mají nereálné představy o tom, kolik musí na knize trhnout. Takže jim vydavatelé ukazují prostředníky. No vystavit texty zadarmo? To napadá obyvkle jen takové exoty jako Klimeše nebo Dvořáka.
Ještě jedna taková drobnost, která dokonale ilustruje prostředí na VFU. Někteří naivní doktorandi a mladí asistenti se obrátili na prof. Knotka, zda by nebylo vhodné učit jeho předmět (choroby exotů) alespoň trochu prakticky. Knotek naprosto vážně prohlásil, že se zbláznili. Ne snad že by měl problém se studenty, ale prostě si nechce vychovávat konkurenci.
A to ani nezmiňuji to, že je v ČR vzhledem ke kupní síle značný nadbytek veterinářů. Ti, kteří si v 90. letech výhodně privatizovali komunistické rajóny, případně toto zdědili po rodičích, se mají díky obsazení segmentu trhu vesměs poměrně dobře. Ostatní se mají bledě, takže, pokud už jednou na sebe, ekonomicky přežívají na tom, že se spíše než skutečnou medicínu dělají dealery krmných směsí a granulí s iluzorní přidanou hodnotou (pravda, vesměs tomu skutečně věří), vnucují majitelům zbytečně dražší zákroky i když je zřejmé, že na to ta babka nemá a pejskovi to nepřinese nic ve srovnání s "ošklivým" zákrokem a řada se věnuje homeopatii a podobným mašíblovinám.
Ale třeba je VFU růžová škola a já jsem zahořklý z toho, že jsem se na veterinu velmi rychle vybodl, doktorát jsem si udělal na přírodovědě a vlastně jsem ekolog.
reagovat zde