(12.07.2008 00:58:01, Martina)
to Papája: Před několika měsíci jsem dokončila kombi.mag. studium ekonomicko-právního oboru na soukromé VŠ a ekonomie mne živí. Na své druhé VŠ - FF MU jsem úspěšně postoupila do třetího ročníku bak. kombi. stud. Školu ani obor blíž neuvádím, protože se chci vyhnout zbytečné polemice o jejich úrovni či neúrovni. Ani jedna z těchto škol si nezaslouží veřejné zostuzování.
Proč jsem volila soukromou VŠ? Po nástupu do zaměstnání ve státní správě jsem zjistila nutnost získat vysokoškolské vzdělání, nejlépe v oblasti ekonomie. Přihlásila jsem se na FF UK, protože to byla poslední pražská veřejná VŠ, která nabízela dálkové studium čisté ekonomie. Bohužel, na jaře onoho roku ministerstvo školství FF UK odebralo (podle všeho navždy) akreditaci jak na samotný obor, tak na kombinace oborů - např. sociologie-ekonomie. Katedra ekonomie byla na FF zrušena.
Mimopražské školy jsem vyloučila, neboť konzultace dálkového studia probíhaly formou dvou a vícedenních soustředění, a to jsem nemohla tehdy absolvovat. Takže jsem musela hledat v Praze.
Na FFMU studuji svůj "srdeční" nefilologický obor, který možná někdy v budoucnu využiju i pracovně. Žádné studijní úlevy nemám a na každou konzultaci (čtyři pátky za semestr) i zkoušku si beru dovolenou.
Svým studiem dvou škol nejsem v našem ročníku nijak vyjímečná. Několik spolužáků studuje i na jiných fakultách MU, většinou v prezenční formě. Dálkové studium druhé školy volili proto, aby se vyhnuli komplikacím s kolizím rozvrhu. Většina fakult MU dává velký prostor pro invidividuální tvorbu studijního programu, ale mnoho vyučujících nemá pro studium dvou někdy dost odlišných oborů pochopení. Do třetího ročníku nás postoupila jen třetina z původního počtu zapsaných.
Studium dvou škol zvládnout lze, ovšem s tvrdou studijní disciplínou. Já jsem si musela přesně naplánovat, kolik čeho každý den přečtu nebo kolik stran seminárních prací napíšu. A večer se donutit všechno splnit, neboť jinak by mi nezbyl čas na jiné radosti života. Ale stejně jsem se každé zkouškové období proklínala. Teprve teď se konečně zabývám jen tím, co mne opravdu baví.
reagovat zde