(26.10.2009 12:53:21, Tomáš)
Ahoj, vložil jsem tu tvojí otázku do diskuze, ať z toho mají i ostatní něco, snad je to v pořádku.
Co se týče obtížnosti. Tak je dobré vědět už něco o IT před tím, než se na školu hlásíš a to nejenom z hlediska programování (jestli už si něco programoval, tak ti to určitě do základů stačí), ale celkově se v informatice orientovat. Každopádně vše se dá naučit až na škole, důležitý je tvůj zájem a řekněme nadání v této oblasti. Počítej se tím, že z počátku budeš mít pár programovacích jazyků, typu Java a pak obecné předměty z informatiky. Daleko více bude předmětů stejných pro celou VŠE jako je právo, matematika, ekonomie apod.
Podle mého ta "pořádná" informatika začíná až v magisterském studiu, kde záleží jakou hlavní specializaci si vybereš. Např. IT katedra byla více technická a o programování, katedra Informačního managementu více o schopnosti řízení s podporou IT nebo přímo řízení projektů IS. Já jsem se vždycky více profiloval do oblasti managementu a řízení projektu IS/ICT a proto katedra IM pro mě byla vhodná volba.
Možná abych to shrnul, pokud máš ochotu se učit, jsi schopný se věci učit a zejména na této fakultě jsi schopný věci logicky pochopit a odvodit, tj. jsi nadaný v IT, a jseš schopný pracovat týmově, pak si myslím, že se dá fakulta rozumně vystudovat. Jestli chceš nějaká čísla, za mě začalo studovat cca 550 studentů FIS a končilo nás okolo 120 informatiků a myslím asi 30 statistiků. Ty čísla jsou ale poněkud zkreslené ohledě přestupů apod. Řada lidí, kteří se nedostali na jinou fakultu nebo FIS nezvládali přešli např. po roce na fakultu jinou.
Předměty, které dělaly problém - spíše to byly předměty až na magistru.
Jinak i kdybych se měl rozhodovat znovu určitě bych volil stejnou školu a stejnou fakultu. Naučil jsem se spoustu nových věcí, které jsem měl už i možnot využít v praxi jako projektový vedoucí. Samořejmě na škole jsou i předměty, které tě bavit nebudou, ale které jsou svým způsobem dobré projít a pak předměty, které si myslím, že jsou k ničemu, ale ty jsou většinou jako volitelné a je tedy na tobě, co si zvolíš a kam se budeš profilovat.
Mluvím o stavu cca před 8 lety, školu jsem dokončil 2005.
reagovat zde
Email:
tomas.holyvejskacz