Co studovat, jakou vybrat VŠ? + Jazyky


Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 03.04.2011 14:20:59, Jana, zhlédnuto: 6561x, reakcí celkem: 3Reagovat na příspěvek
Ahoj, jsem studentka 3. ročníku gymnázia, tedy - za rok mě čeká maturita. Je tedy jasné, že už bych chtěl mít vybraný obor, nejen pro vlastní klid ale pro možnost vědet dopředu co mě na dané škole/oboru čeká, jak se nejlépe připravit na příjmačky atp. :-)
Můj problém není ten, že bych nevěděla co chci dělat, ale to, že nevím jakou školu a kde zvolit. Hodil by se mi tedy názor a rada někoho, kdo ve stejné situaci byl nebo možná i je, popřípadě studentů těch daných oborů/škol.

Po maturitě bych chtěla studovat jazyky. Nejen proto, že si myslím, že v dnešní době mají uplatnění ale taky (a hlavně) protože mě baví. V současné době studuji AJ, FJ a ŠJ. Angličtina mě baví, Francouzština až tak ne ale ovládám ji. Španělština mě nejen baví, ale také si myslím že má velkou perspektivu a šíři uplatnění (myslím tím počet španělsky mluvících zemí). Také angličtinou už dnes mluví kdekdo.
Z toho důvodu by se mi moc líbilo tyto dva jazyky nějak skloubit - nejlépe jako překladatelství a tlumočnictví.
Zvažuji na FF UK v Praze obor Hispanistika a Překl. a Tlumoč. Angličtina-Čeština.

Ovšem bojím se (když už bych se na školu dostala, protože přijímací zkoušky mi připadají celkem obtížné - ale ne nemožné :-)) mít vystudovaný pouze jazyk. Láká mě cestovní ruch, teritoriální studia nebo mezinárodní vztahy, ale odrazuje mě ta matematika. Ráda bych se živila jako překladatelka/tlumočnice nebo delegátka.

Jestli si tohle někdo přečetl do konce, budu ráda za každý názor, protože opravdu nevím co s tím (se sebou). Popř. kdyby měl někdo zkušenosti s přístupem, kvalitou výuky, náplň studia, obsahu oborů, nebo navrhl vhodnější obory, budu moc vděčná. Vím, že finální rozhodnutí záleží na mně, ale jde mi spíš o to vidět nějaký ten vnější nadhled, v lepším případě vaše osobní zkušenosti. :-) :)
J.

P.S. popřípadě jestli je nutné udělat si certifkát? Vím, že by to bylo určitě výhodou, zvažuji FCE, zároveň se ale bojím, že ho mít nebudu a zbytek \\\'\\\'těch lepších\\\'\\\' lidí se tímhle papírem bude ohánět. Bylo by to ale obtížné - učit se na maturitu, zároveň na certifikát a příjmačky. Nevím, jestli do toho jít nebo ne.

Email: tidytablehotmailcom
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (03.04.2011 21:25:36, mejla) Ahoj Jano,

    za prvé bych chtěl říct, že výběr VŠ by měl být individuální a co možná nejvíce objektivní. Tozn. když ti někdo řekne, že se mu na té či oné škole libí, neznamená to, že se tam bude líbit i tobě.
    Osobně si myslím, že znalost cizích jazyků je v dnešní době jaksi samozřejmá, vedle nějaké odborné specializace. Doba, kdy člověk dostal dobrou práci jenom kvůli tomu, že uměl anglicky, je dávno pryč.
    Co se FCE týče, na FFUK překladatelství AJ by ti k ničemu nebyl. Většina lidí, co se tam hlásí, má znalosti minimálně na úrovni CAE, často spíše CPE.
    Pokud vím, na FSV UK na teritoriálních studiích matiku nemají, bakalářský cestovní ruch vyloženě bez matematiky na státní škole nejpíš není. Alternativou by pro tebe mohly být soukromé VŠ, např MUP (jak ter. studia, tak Anglophone Studies). Jinak na to abys pracovala jako delegátka CK, žádnou školu nepotřebuješ.

    Každopádně ti přeji, aby se ti podařilo vybrat tu správnou VŠ. :) reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.03.2013 23:44:20, kacka) ahoj, a kdy si ti lidi ty CAE dělají? vyšší zkoušky než FCE? já jsme ted na osmiletym gymplu v sexte a mame na pristi rok naplanovane FCE na urovni B2. prave resim ze okud chci na nejakou vejsku treba v anj, musim mit asi nejakou vyssi zkousku. ale jak se na to pripravovat? soukrome v jazykovce? to podle me pres skolu ani nejde. ani u nas na osmiletem gymplu se tohle nedela,vsichni delaji FCE,ale ja chci vic a nevim kde na to vzit cas. nebo se to delat tak ze po mature rok v jazyovce, udelam si CAE nebo TOEFL a pak az jdu na vejsku? reagovat zde
      • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (27.04.2013 17:15:22, Domča) Souhlasím, že minimální úroveň je CAE nebo CPE. Já jsem chodila na soukromou angličtinu od kvarty na gymplu, všechny volitelné předměty ( semináře) jsem si buď volila v angličtině, anebo rovnou nějákou angličtinu, doma na všechny filmy koukám anglicky, poslouchám anglickou hudbu a přes léto jsem byla na tři týdny v Anglii. Někteří dokonce vyjeli na rok do zahraničí. V naší třídě jsou dva studenti, co mají CAE, já se chystám v květnu... Není to nic neobvyklého, a kdo ty testy nemá, anebo není na té úrovni nejspíš nemá šanci, když si vezmu, že se tam dostane 8 procent studentů...
        reagovat zde
        Email: 007blondynaseznamcz

Podobné příspěvky:
  1. Výběr VŠ - co s matematikou a jazyky? - Výběr vysoké školy
  2. Co po střední? (jazyky) - SPĚCHÁ - Výběr vysoké školy
  3. Nevím jakou vysokou školu studovat - Výběr vysoké školy
  4. Nevím na jakou vysokou, pomoc ! - Výběr vysoké školy
  5. Nevím na jakou vysokou, co dělat? - Výběr vysoké školy
  6. Jak si vybrat to pravé? FMV VŠE, MUNI.....? - Výběr vysoké školy
  7. Rady pro budouciho prvaka na Pdf (Cizi jazyky pro cestovni ruch) - Univerzita Hradec Králové
  8. Na jakou VŠ? prosím poraďte mi :) - Výběr vysoké školy
  9. Studovat ve 38 let - Výběr vysoké školy
  10. VUT X CZU (na jakou?) - Ostatní

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

  1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 12.03.2024 23:05:05.