(31.01.2009 09:18:27, Radek)
Ahoj Radulko

Já bych se k předchozímu dotazu vyjádřil asi takhle. Je pravda, že nějaká matematika je na všech ekonomkách. Je to ale mnohem méně než na technikách, přírodovědných oborech, učitelství matematiky. Je to prostě takový výběr the best of, pro použití ve vědě a pro některé ekonomické výpočty.. Algebru (matice) využiješ pro řešení soustav více rovnic o více neznámých, derivace pro určování sklonu křivek a pro určování maxima či minima různých funkcí (optimalizace nákladů či zisku), integrály - např. pro určení plochy pod křivkou.. použití (teoretické.. na výpočty máš software nebo tabulky) ve statistice a pravděpodobnosti, funkce více proměnných a jejich maxima a minima (parciální derivace) je takové rozšíření.. někdy se hodí, pak nekonečné řady - tak to se taky dá využít třeba u anuit.. tok příjmů v různých obdobích.. čím dále v budoucnosti máš určitý příjem, tím menší má hodnotu dnes (protože v porovnání je lepší mít něco dnes než mít to za 10 let, protože když to máš dnes, můžeš z toho 10 let těžit úroky a za 10 let budeš mít víc), diferenciální a difereční rovnice..- tak to se používá spíš pro tvorbu nějakých modelů (spojitých či nespojitých.. na to se na některých ekon. oborech v ekonomii ani nenarazí.. ale kdyby tě osud zavál někam do makroekonomie, třeba do ČNB, tak se ti to může hodit. Nu, a to je všechno,.. máš dva semestrální kurzy matematiky na PEFce, postupně tam proberete zhruba to co jsem psal. Neříkám že to není občas těžký.. lidi co jim matika nejde, nebo co jsou z obchodky, se musí hodně snažit. Ale myslím že ty obory za to stojí. A nevzdával bych to kvůli jednomu neoblíbenému předmětu. Lepší než jít na obor bez matiky, kde se budeš trápit s paměťovým učením a kde bude nutné se učit občas i věci do hloubky, které ti nepřijdou úplně užitečné. Já si myslím, že když chceš na ekonomku, tak tam jdi. Vždycky se najde někdo kdo ti pomůže připravit na přijímačky nebo písemky z matiky na škole.. a když ne, jsou různé přípravné kurzy (soukromé), nebo učitelé na VŠ mají konzultační hodiny, nebo jednou neuděláš - v dalším semestru už budeš vědět o co go.., ono stačí mít nějaký vzor.. řešený příklad.. projít si to jak se to dělá, pochopit proč se dělá to a tamto, a pak už jen procvičuješ a je to opravdu o tom.. pak už sekáš příklady jeden za druhým úplně v pohodě. Je jen potřeba si na to vyhradit dostatečný čas.. a když víš že je to matika která je těžká, můžeš se do toho zakousnout hned od začátku.
Hodně zdaru, ... a kdybys potřebovala pomoct třeba na přijímačky, tak se mi nebo tady někomu ozvi, kup si sbírku k přijímačkám na PEF ČZU, případně vyber vhodný kurz (nějaké dostupné i z těchto stránek). Uff, dlouhý mail, promiň.

Jazyky jsou taky fajn.. ale myslím že je dobrý do toho ještě něco umět, a ne jen "mluvit". Ti nejlepší se uživí jako překladatelé textů, filmů, tlumočníci, někdo se stane učitelem ať už na školách nebo v soukromé jazykovce apod. Zdar
reagovat zde
Email:
radek.lexavejskacz